Met het oog op de

Toekomst

23 sep 2021 09:00
Meppel
3 nov 2021 09:00
Regio Den Bosch
Kosten €1875 excl. BTW
Inschrijven
Wisselende docenten

Deze opleiding wordt gegeven door professionals uit het werkveld. Dit kunt u merken aan de passie waarmee ze inspirerende verhalen uit de praktijk delen. Juist doordat alle docenten uit de praktijk komen, hebben zij de kracht om uw werksituatie te herkennen en oplossingsgericht mee te denken. Wij geloven dat het de kwaliteit van onderwijs ten goede komt wanneer onze docent de kennis weet te verbinden met de praktijksituatie. Hiermee bent u verzekerd van cases die ook werkelijk op dit moment spelen in de praktijk.

Tijdens de opleiding Backoffice medewerker Wmo / Jeugd leert u om de geïndiceerde zorg van klantmanagers te verwerken omtrent Wmo en Jeugdzorg. U ontwikkelt kennis van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet en weet de werkzaamheden op te pakken vanaf de beschikking tot aan de beëindiging beschikking.

De regels voor hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn veranderd. Gemeenten zijn met ingang van 2015 verantwoordelijk geworden voor de activiteiten op het gebied van ondersteuning, begeleiding, beschermd wonen en huiselijk geweld. Gemeenten moeten er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast is er sprake van een verbreding van het werkveld. Ook zijn gemeenten sinds de invoering van de Jeugdwet verantwoordelijk voor de zoIn veel gemeenten is de Backoffice medewerker behalve voor de Wmo ook verantwoordelijk voor de verwerking van het proces binnen het domein Jeugd.

Wat doet een Backoffice medewerker? Als Backoffice medewerker bent u verantwoordelijk voor het uitvoeren van allerhande administratieve taken. U biedt ondersteuning aan teams die werkzaam zijn binnen Wmo en Jeugdwet. Een goede samenwerking is daarbij essentieel. Tijdens de opleiding leert u effectief samenwerken met de frontoffice medewerker en de Wmo consulent. Tevens leert u inzicht te krijgen in de praktijk van het indiceren van huishoudelijke ondersteuning,  woningaanpassingen (WAP) en Wonen, rolstoel en vervoer (WRV). U maakt kennis met de begrippen, de doelgroep en het assortiment.

Deze opleiding is bedoeld voor beginnend Backoffice medewerkers Wmo / Jeugd en ambtenaren die nu al werkzaam zijn als Backoffice medewerker.  Na deze opleiding heeft u de basiskennis en vaardigheden die nodig zijn om als Backoffice medewerker Wmo aan de slag te gaan. Deze opleiding is echter ook geschikt wanneer u zich wilt laten omscholen tot Backoffice medewerker.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Module 1: Informatie over de Wmo in het algemeen

 • Verkenning van begrippen en regelgeving
 • Wat is hulp in de huishouding in het kader van de WMO?
 • Indicatiestelling begeleiding
 • Het leren kennen van de doelgroep en doelen van begeleiding

Module 2: Jeugd / samenwerking

 • Introductie op het Jeugd domein
 • Een verkenning van de regelgeving en de hierbij behorende procedures
 • Wie behoren er tot deze doelgroep?
 • Samenwerking met frontoffice en consulent.

Module 3: Suite4Zorg voor Wmo en Suite4Jeugd

 • Leren werken met Suites
 • Algemene functies van Suites
 • Structuur en modulaire opbouw van Suites
 • Het aanmaken, muteren en raadplegen van:
  – de cliëntgegevens
  – een werkproces
  – de Wmo/Jeugd dossiers
  – documenten

Module 4: WAP/WRV

 • Indicatiestelling Woningaanpassingen (WAP)
 • Inzicht in de mogelijkheden van woningaanpassingen binnen de Wmo
 • Het stellen van eenvoudige indicaties voor woningaanpassingen
 • Indicatiestelling Wonen, rolstoel & vervoer (WRV)
 • Kennismaking met begrippen en assortiment
 • Het verkrijgen van inzicht in de praktijk van het indiceren van deze middelen

Module 5: Werkproces, iWmo en toetsing

 • Werken met iWmo
 • Proces van aanvraag tot volledige afhandeling
 • Basiskennis van iStandaarden en de iWmo-standaard
 • Informatiemodel Wmo (iWmo 2.0 / iWmo 2.1)
 • Casuïstiek
 • Toetsing

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze opleiding is 5 lesdagen. De lesdagen vinden plaats van 9.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is het raadzaam om zelfstudie-uren in te plannen om de opleiding met een goed gevolg af te sluiten.

Investering
Voor de volledige opleiding betaalt u € 1.875,- excl. BTW. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen, welke bestaan uit een persoonlijke online leeromgeving. Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Unieke online leeromgeving
Voor de opleiding Backoffice medewerker Wmo/Jeugd krijgt u toegang tot een unieke online leeromgeving via deze website. In de leeromgeving vindt u lesstof, huiswerkopdrachten, aanvullende informatie en de hand-outs van de lesdagen. U krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de lesstof continu geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. Indien u voor of tijdens de opleiding problemen ondervindt met de leeromgeving kunt u contact met ons opnemen via info @kenniscentrumwmo.nl of 085 – 401 83 62.

Toetsing
De toetsing bestaat uit een theoretisch en praktijkgericht deel.

Certificering
Wanneer u de opleiding volledig heeft doorlopen en de toetsing met goed gevolg aflegt, ontvangt u een certificaat van Jeugdprofessionals Nederland.

De Rijksoverheid heeft op advies van het RIVM alle bijeenkomsten verboden. Dit betekent dat ook scholen en onderwijsinstituten zijn gesloten. Onze lessen kunnen dan ook niet op de gebruikelijke, klassikale manier van start gaan.

Digitale lessen
Wij bieden onze opleidingen tot nader bericht digitaal en interactief aan, zodat u toch van start kunt gaan met een opleiding. Tijdens de lessen heeft u live contact met de docent en kunt u live uw vragen stellen. Zodra het weer mogelijk is zullen wij weer overgaan naar onze gebruikelijke klassikale lessen.

Heeft u vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085-401 83 65.

Inschrijven