Met het oog op de

Toekomst

8 okt 2020 09:00
Meppel
6 nov 2020 09:00
Den Bosch
Kosten €450 excl. BTW
Inschrijven
Sharon Jongsma

Sharon Jongsma heeft de afgelopen jaren vanuit verschillende functies als trainer/coach voor de hulpverlening, Wmo consulent, Multi probleem gezinscoach en pedagogisch medewerker binnen verschillende gemeenten en welzijnsorganisaties kunnen werken. Zo heeft zij, naast de uitvoering, meegedacht over ontwikkelingen binnen het sociaal domein en het implementeren van de visie van de kanteling. Daarnaast geeft Sharon communicatietrainingen en is ze docent bij het Kenniscentrum WMO.

Het SKJ stelt de training Professionele Standaarden verplicht voor de herregistratie voor jeugd- en gezinsprofessionals. Deze training dient over twee lesdagen verdeeld te worden; een basistraining en een verdiepingstraining. U dient zich voor beide trainingen apart in te schrijven. Inschrijven voor de verdiepende training kan hier.

Tijdens de training staat professionele autonomie centraal. De training richt zich op het herkennen en analyseren van morele dilemma’s in de dagelijkse praktijk. Het geeft handvatten bij het omgaan van ethische dilemma’s. Niet alleen in het werken met cliënten, maar ook in relatie tot de werkgever. Ook krijgt u inzicht in het tuchtrecht. U krijgt gevoel bij wat u doet en weet waarom en hoe u bepaalde keuzes maakt. Het wordt duidelijk welke keuzes worden gekleurd door persoonlijke normen en waarden en u raakt geïnspireerd om volgens de Professionele Standaard te werken.

De training Beroepscode en Tuchtrecht is niet alleen verplicht, maar ook een leuke en praktijkgerichte training. Naast kennisoverdracht tijdens klassikale bijeenkomsten is er ruime gelegenheid tot het behandelen van casuïstiek, rollenspel en moreel beraad. Het contact met professionals uit diverse werkvelden wordt door onze cursisten als zeer leerzaam ervaren.

 

 

Deze training is bedoeld voor professionals werkzaam in de jeugdzorg die meer willen leren over de Beroepscode voor jeugd- en gezinsprofessionals.

Niveau
De opleiding wordt op hbo-niveau gegeven.

Vooropleiding
Een hbo-opleiding is een vereiste.

De onderwerpen die tijdens de training aan bod komen zijn:

 • Beroepsethiek van de jeugd- en gezinsprofessional
 • De beroepscode van de jeugd- en gezinsprofessional
 • Het Tuchtrecht en klachtrecht
 • Stappenplan voor moreel beraad
 • Herkennen en analyseren van morele dilemma’s

De training Beroepscode en Tuchtrecht is een praktijkgerichte training. Naast kennisoverdracht tijdens klassikale bijeenkomsten is er ruime gelegenheid tot het behandelen van casuïstiek, rollenspel en moreel beraad.

Na afloop van de training:

 • Heeft u kennis van beroepsethiek, zoals de beroepscode voor jeugd- en gezinsprofessionals;
 • Heeft u kennis en inzicht over het doel en de werkwijze van het tuchtrecht;
 • Bent u in staat om gestructureerd een ethisch dilemma te ontrafelen;
 • Bent u in staat om afgewogen keuzes te maken en deze te verantwoorden;
 • Krijgt u meer gevoel bij uw handelen en beseft u dat keuzes gekleurd worden door waarden en normen;
 • Bent u geïnspireerd om volgens de beroepscode te werken.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is 1 dag.

Verdiepende training
Het SKJ heeft als eis gesteld dat zowel de basis- als de verdiepende training gevolgd wordt voor herregistratie. U dient zich voor de verdiepende training apart in te schrijven.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 450,- excl. BTW. Schrijft u zich in voor zowel de basis- als de verdiepende training, dan bedraagt de investering € 850,- excl. BTW. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen.

Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Lesstof
U krijgt voor de start van de training de lesstof, huiswerkopdrachten en aanvullende informatie per e-mail toegestuurd.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een certificaat van Jeugdprofessionals Nederland.

Niveau
Voor deze training vragen wij een vooropleiding op hbo-niveau, aangezien de training op dit niveau wordt aangeboden.

Accreditatie
De Basistraining Beroepscode en Tuchtrecht is geaccrediteerd door het SKJ met 8,5 punten in de categorie Formeel leren.

Inschrijven