zelfzorgprofessional

De zelfzorgprofessional

Landelijk
3 dagen
 975,00 Excl. BTW
 1.179,75 Incl. BTW

Jeugd- en gezinsprofessionals zijn hun eigen instrument. Alles wat zij leren aan methoden integreren zij naar een voor hen werkbare vorm in contact met cliënten. Pas als er sprake is van een stevige basis van eigen bewustzijn, zelfzorg en bereid zijn dit ook te organiseren in hun werk, dan kunnen zij een veilige ruimte creëren waarbinnen de cliënt het vertrouwen voelt om contact te maken met en open te zijn over zijn essentiële hulpbehoefte.

Met harder werken bereik je niet meer bij cliënten, maar met echte aandacht vanuit eigen overvloed wel. Verhoog jouw werkplezier, impact en veerkracht en voorkom overbelasting. In deze training krijg je meer zicht op wat je nodig hebt om er te blijven zijn voor jouw cliënten. Maak ruimte, experimenteer en maak jouw eigen model voor zelfzorg.

In deze training gaan we in op wat zelfzorg (voor jou) is. Aan de hand van zes vragen die corresponderen met de thema’s: basisbehoeftes, tijd, aandacht, intuïtie, autonomie en regie, maak je concreet wat je dagelijks wilt ervaren in het werk. Je krijgt hulpmiddelen tot jouw beschikking, creëert moed en gaat tussen de bijeenkomsten door experimenteren met nieuwe gewoontes die je met behulp van suggesties zelf formuleert als het invullen van jouw basisbehoefte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tussentijd, bewegen, nee zeggen, adempauzes en meer, op jouw manier.

De inspiratie die je opdoet bij ieder thema gebruik je om het thema voor jezelf op maat uit te werken. Dit doen we aan de hand van schrijf-, luister-, visualisatie- en aandachtoefeningen, waarmee je put uit jouw eigen wijsheid en intuïtie. Het geleerde komt samen in een ‘niet-onderhandelbaar statement’ met afspraken die jij voor jezelf formuleert en toe past in jouw werk. Hierin wordt een van jouw collega’s betrokken.

Jeugd- en gezinsprofessionals maken door het volgen van de training een belangrijke ontwikkeling op het gebied van hun aandachtmanagement, energiebewustzijn, intuïtieve ontwikkeling, het vergroten van hun vermogen tot zelfcompassie en eigen regie. Zij ontwikkelen hiermee een duurzame professionele attitude waarmee zij eigen regie en zelfredzaamheid van binnenuit kunnen stimuleren bij ouders en kinderen.

Deze training is bedoeld voor alle jeugd- en gezinsprofessionals die hun werkplezier en impact willen vergroten, overbelasting willen vorkomen en weten dat zijzelf hierin de sleutel zijn.

Instapvoorwaarden
Aangezien deze training op hbo-niveau wordt gegeven, vragen wij een vooropleiding en/of werkniveau op hbo-niveau.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kennispakket
Heb je naast deze training ook interesse in het bijwonen van een Bijscholingsdag of deelname aan een intervisie en/of supervisietraject? In dat geval bieden onze kennispakketten een financieel voordeel. Klik hier voor meer informatie over de kennispakketten, of neem contact met ons op.

Stap 1 en 2 van de Cyclus van Zelfzorg (dag 1 op 23 mei 2023)

 • Formuleer jouw basisbehoeftes en onderliggende kernwaarden in het werk
 • Experimenteer met een vriendelijke houding naar jezelf
 • Plan voedende gewoontes in die invulling geven aan jouw basisbehoeftes

Stap 3 en 4 van de Cyclus van Zelfzorg (dag 2 op 13 juni 2023)

 • Hoe werkt en gebruik je jouw aandacht? Ervaar en train jouw creatiekracht
 • Uitleg driehoek van gewaarzijn en oefening 3 minuten ademruimte
 • Plan jouw focus en antigif bij piekeren of afleiding
 • Maak ruimte om je te verwonderen en voor de signalen van jouw intuïtie
 • Vergroot jouw energiebewustzijn en plan tijd voor ontladen en opladen

Stap 5 en 6 van de Cyclus van Zelfzorg (dag 3 op 4 juli 2023)

 • Ontdek jouw natuurlijk ritme en oefen met deze respecteren
 • Leer de valkuilen van hulpverleners te ontwijken én een alternatief: Holding Space
 • Creëer ruimte voor jouw behoeftes en ontwerp jouw succesfactoren en die van jullie als team

Tijdens de training worden de volgende leervormen gebruikt:

 • Je leest vooraf een aangereikt artikel en beantwoordt ter voorbereiding op de training twee vragen voor voor jezelf
 • Klassikale kennisoverdracht d.m.v. voorbeelden, beeldmateriaal en tekst
 • Aandachtoefeningen
 • Schrijfopdrachten

Erna Poolman (1983) is pedagoog, coach en trainer. Na de geboorte van haar eerst kind in 2010 ontdekte ze dat haar kritische zelfbeeld en gerichtheid op het pleasen van anderen te veel energie vroeg. Ze liet zich begeleiden en bijscholen tot Zelfzorgprofessional en ontwikkelde haar eigen geaccrediteerde trainingen. Sinds 2017 coacht en traint zij met succes professionals naar gezonde gedachten, een sterke mindset en persoonlijk leiderschap. Haar kalmte, begrip, scherpte en nuance nodigt uit tot reflectie en duurzame gezondheid. Ze is gecertificeerd mindfulness trainer.

Na het volgen van deze training:

 • Kan je jouw werkplezier en veerkracht verhogen;
 • Kan je loslaten en grenzen aangeven en overbelasting voorkomen;
 • Kan je  zicht krijgen op wat jij nodig hebt om er te blijven zijn voor jouw cliënten;
 • Kan je zien wat jou nog belemmert en je patronen doorbreken;
 • Kan je ruimte voor jezelf maken, experimenten en je eigen model voor Zelfzorg concreet maken.

De studiebelasting voor deze training is drie lesdagen en bevat daarnaast 7 zelfstudie-uren. De lesdagen starten om 10.00 uur en eindigen om 15.00 uur. Afsluitend zal er 30 minuten individuele online coaching worden gegeven om het geleerde voort te zetten en te borgen. De totale studiebelasting bedraagt inclusief zelfstudie 22,5 uren.

 • Kosten: €1.179,75 inclusief BTW
 • Studiematerialen zijn bij de prijs inbegrepen
 • Deelnemers ontvangen na het volgen van de training een bewijs van deelname
 • Deze training is geaccrediteerd door het SKJ met 22.50 punten in de categorie formeel leren

Deze training is opgenomen in het STAP-register, waardoor je deze training kunt volgen met de STAP-subsidie. Ben je werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefonds.

Informatie of advies nodig over een opleiding?

085 – 401 83 65

Schrijf je vandaag nog in!

 1.179,75