De zelfzorgprofessional

Landelijk | 6 Dagdelen | € 950,00 excl. BTW

Jeugd- en gezinsprofessionals zijn hun eigen instrument. Alles wat zij leren aan methoden integreren zij naar een voor hen werkbare vorm in contact met cliënten. Pas als er sprake is van een stevige basis van eigen bewustzijn op wat zij zelf nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren en bereid zijn dit ook te organiseren in hun werk, dan kunnen zij een veilige ruimte creëren waarbinnen de cliënt het vertrouwen voelt om contact te maken met en open te zijn over zijn essentiële hulpbehoefte.

Met harder werken bereik je niet meer bij cliënten, maar met echte aandacht vanuit eigen overvloed wel. Verhoog jouw werkplezier, impact en veerkracht en voorkom overbelasting. In deze training krijg je meer zicht op wat je nodig hebt om er te blijven zijn voor jouw cliënten. Maak ruimte, experimenteer en maak jouw eigen model voor zelfzorg.

In deze training gaan we in op wat zelfzorg (voor jou) is. Aan de hand van zes vragen die corresponderen met de thema’s: basisbehoeftes, tijd, aandacht, intuïtie, autonomie en regie, maak je concreet wat je dagelijks wilt ervaren in het werk. Je krijgt hulpmiddelen tot jouw beschikking, creëert moed en gaat tussen de bijeenkomsten door experimenteren met nieuwe gewoontes die je met behulp van suggesties zelf formuleert als het invullen van jouw basisbehoefte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tussentijd, bewegen, nee zeggen, adempauzes en meer, op jouw manier.

De inspiratie die je opdoet bij ieder thema gebruik je om het thema voor jezelf op maat uit te werken. Dit doen we aan de hand van schrijf-, luister-, visualisatie- en aandachtoefeningen, waarmee je put uit jouw eigen wijsheid en intuïtie. Het geleerde komt samen in een ‘niet-onderhandelbaar statement’ met afspraken die jij voor jezelf formuleert en toe past in jouw werk. Hierin wordt een van jouw collega’s betrokken.

Jeugd- en gezinsprofessionals maken door het volgen van de training een belangrijke ontwikkeling op het gebied van hun aandachtmanagement, energiebewustzijn, intuïtieve ontwikkeling, het vergroten van hun vermogen tot zelfcompassie en eigen regie. Zij ontwikkelen hiermee een duurzame professionele attitude waarmee zij eigen regie en zelfredzaamheid van binnenuit kunnen stimuleren bij ouders en kinderen.

Informatie of advies nodig over een opleiding?

085 – 401 83 65

Schrijf je vandaag nog in!

Deze training is bedoeld voor alle jeugd- en gezinsprofessionals die hun werkplezier en impact willen vergroten, overbelasting willen vorkomen en weten dat zijzelf hierin de sleutel zijn.

Instapvoorwaarden
Aangezien deze training op hbo-niveau wordt gegeven, vragen wij een vooropleiding en/of werkniveau op hbo-niveau.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kennispakket
Heb je naast deze training ook interesse in het bijwonen van een Nationale Bijscholingsdag of deelname aan een intervisie en/of supervisietraject? In dat geval bieden onze kennispakketten een financieel voordeel. Klik hier voor meer informatie over de kennispakketten, of neem contact met ons op.

Stap 1 en 2 van de Cyclus van Zelfzorg (dagdeel 1 en 2)

 • Formuleer jouw basisbehoeftes en onderliggende kernwaarden in het werk
 • Experimenteer met een vriendelijke houding naar jezelf
 • Plan voedende gewoontes in die invulling geven aan jouw basisbehoeftes

Stap 3 en 4 van de Cyclus van Zelfzorg (dagdeel 3 en 4)

 • Hoe werkt en gebruik je jouw aandacht? Ervaar en train jouw creatiekracht
 • Uitleg driehoek van gewaarzijn en oefening 3 minuten ademruimte
 • Plan jouw focus en antigif bij piekeren of afleiding
 • Maak ruimte om je te verwonderen en voor de signalen van jouw intuïtie
 • Vergroot jouw energiebewustzijn en plan tijd voor ontladen en opladen

Stap 5 en 6 van de Cyclus van Zelfzorg (dagdeel 5 en 6)

 • Ontdek jouw natuurlijk ritme en oefen met deze respecteren
 • Leer de valkuilen van hulpverleners te ontwijken én een alternatief: Holding Space
 • Creëer ruimte voor jouw behoeftes en ontwerp jouw succesfactoren en die van jullie als team

Tijdens de training worden de volgende leervormen gebruikt:

 • Deelnemers lezen vooraf een aangereikt artikel en beantwoorden ter voorbereiding op de workshop twee vragen voor zichzelf
 • Klassikale kennisoverdracht d.m.v. voorbeelden, beeldmateriaal en tekst
 • Aandachtoefeningen
 • Schrijfopdrachten

Erna heeft jarenlange ervaring opgedaan in uiteenlopende functies binnen het (speciaal) onderwijs en het jeugddomein. Naast een hoop parate inhoudelijke kennis en ervaring stelt dit haar in staat goed te kunnen afstemmen op de vragen en behoeftes van haar collega’s in het veld. Zij heeft zelf ervaren hoe de uitdaging van het combineren van een gezin met werk dat veel van je vraagt kan leiden tot overbelasting en heeft sindsdien naast haar werk structureel en jarenlang geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling, middels opleiding, meerdaagse (stilte) retraites, therapie en coaching. Dit maakt dat zij uit een ruimte levenservaring put die haar in staat stelt om van binnenuit een voorbeeld te zijn voor het invullen van goede Zelfzorg. Met de Zelfzorgprofessional geeft zij inhoud aan haar passie: collega’s laten ervaren wat goed voor zichzelf zorgen in het werk voor impact heeft op hun leven en op dat van hun cliënten.

Naast het geven van trainingen is Erna zelf ook nog actief als ambulant begeleider en trainer van ouders en gezinnen en wordt zij ingezet als coach en adviseur Sociaal Domein bij gemeenten en wijkteams.

Na het volgen van deze training:

 • Kan je jouw werkplezier en veerkracht verhogen;
 • Kan je loslaten en grenzen aangeven en overbelasting voorkomen;
 • Kan je  zicht krijgen op wat jij nodig hebt om er te blijven zijn voor jouw cliënten;
 • Kan je zien wat jou nog belemmert en je patronen doorbreken;
 • Kan je ruimte voor jezelf maken, experimenten en je eigen model voor Zelfzorg concreet maken.

De studiebelasting voor deze training is 6 online Zoom sessie van 120 minuten verspreid over 16 weken. Afsluitend zal er 30 minuten individuele online coaching worden gegeven om het geleerde voort te zetten en te borgen. De totale studiebelasting bedraagt inclusief zelfstudie 22,5 uren.

 • Kosten: €950,- excl. BTW
 • Studiematerialen zijn bij de prijs inbegrepen
 • Deelnemers ontvangen na het volgen van de training een bewijs van deelname
 • Deze training is geaccrediteerd door het SKJ met 22.50 punten in de categorie formeel leren

Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn alleen dit jaar nog fiscaal aftrekbaar. Vanaf 1 januari 2022 komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden beschikbaar. Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefonds.