Motiveren kan je leren

Den Bosch
6 juni 2024
 199,00

Tijdens deze inspirerende training ontdek hoe je weerstand kunt omzetten richting groei en verandering via motiverende gespreksvoering (MGV). Deze training geeft je als jeugdprofessional inzicht in hoe gedragsverandering werkt en leer je tools om weerstand om te buigen naar groei en verandering bij je jeugdige cliënten. Tijdens de training is er specifiek aandacht voor onderwerpen en thema’s vanuit de praktijk. Waar worstelen jeugdigen en diens systeem mee en hoe stimuleer je motivatie en gedragsverandering.  Onderwerpen als middelengebruik, gamen/scherm gebruik, studie ontwijkend gedrag, nalatigheid en/ of andere vormen van afhankelijkheid en destructief gedrag. Je leert vaardigheden die je direct in kan zetten zodat het zweet tijdens gesprekken (weer) op de juiste rug staat!

Deze training is bedoeld om jouw gespreksvaardigheden te versterken en je te laten zien hoe je weerstand kunt omvormen tot een veerkrachtige verbinding, wat een solide basis vormt voor gedragsverandering.

Deze verschillende aspecten komen aan bod tijdens de training:

1. Samenwerking met jeugdigen en gezinnen: Ontdek hoe je als professional samen met jeugdigen en gezinnen het gebruik van middelen kunt onderzoeken of andere onderwerpen die weerstand creëren, binnen de context van het gezinssysteem. Leer de technieken van motiverende gespreksvoering toepassen, rekening houdend met de verschillende fasen van gedragsverandering en de dynamiek binnen gezinnen.

2. Toepassen van basisprincipes: Ontwikkel effectieve vraagtechnieken, begrijp welke stappen je kunt nemen in het behandelproces.

3. Afstemming op de Fasen van Gedragsverandering: Ontdek hoe je jouw benadering kunt aanpassen aan de verschillende fasen van gedragsverandering volgens Prochaska en DiClemente. Zo bied je de juiste ondersteuning aan je cliënt.

4. De essentie van Motiverende Gespreksvoering. Ontdek de drie kernelementen van Motiverende Gespreksvoering – de processen, de spirit en de gesprekstechnieken. Begrijp hoe deze de sleutel vormen tot effectieve communicatie en gedragsverandering.

5. Werkwijze vanuit de Spirit: Leer waarom het werken vanuit de geest van Motiverende Gespreksvoering cruciaal is en hoe dit van invloed is op je eigen houding richting de cliënt en het verdelen van verantwoordelijkheden.

6. Processen in gesprekken: Herken en benut de verschillende processen (verbinden, focussen, oproepen en plannen) in je gesprekken met cliënten.

7. Herkenning van taal en strategieën: Ontwikkel vaardigheden om taal van de cliënt te identificeren – behoudend, veranderingsgericht of actiegericht – en ontdek hoe je effectieve strategieën toepast die de motivatie voor gedragsverandering stimuleren.

Deze training is ontworpen om je vaardigheden in motiverende gespreksvoering te versterken. Het biedt een uitbreiding van je professionele gereedschapskist, waarbij effectieve communicatie en ondersteuning in gedragsverandering centraal staan. Laat je inspireren en groei in je rol als jeugdprofessional!

Francisca Koerhuis heeft zich tijdens en na haar studie social work gespecialiseerd in het thema verslaving. Ze heeft kennis en kunde opgedaan in zowel de praktijk als vanuit de theorie, dit blijkt uit het feit dat ze jarenlange ervaring heeft in organiseren en uitvoeren van ambulante en klinische behandeling voor cliënten die kampen met verslavingsproblematiek. Met deze expertise in de rugzak werkte ze jarenlang als trainer en geeft ze trainingen gericht op middelen kennis, bespreekbaar maken van gebruik, motiverende gespreksvoering, al dan niet aangevuld met informatie over een licht verstandelijke beperking, psychiatrie of jongeren / ouderen. Momenteel is ze werkzaam als docent psychologie en runt ze haar eigen praktijk: Het Paardenmiddel.

Gedurende deze training gaan we dieper in op verschillende aspecten:

  • Verdiepen van connectie: Ontdek hoe MGV je in staat stelt om een sterke verbinding te creëren, zelfs in situaties met aanzienlijke weerstand.
  • Weerstand omvormen: Leer gesprekstechnieken die weerstand niet als obstakel zien, maar als een kans om een diepgaand begrip te krijgen en verandering te faciliteren.
  • Creëren van samenwerking: Verken hoe je via MGV een samenwerkingsrelatie opbouwt, waarbij jouw cliënt zich gehoord voelt en actief betrokken wordt bij het veranderingsproces.
  • Effectieve communicatie: Begrijp hoe je communicatievaardigheden kunt inzetten om een atmosfeer van vertrouwen en openheid te creëren, wat essentieel is voor gedragsverandering.

Let op! Deze training is onderdeel van de Bijscholingsdag, hierdoor is het niet mogelijk om voor een halve dag SKJ-punten te behalen. Toch SKJ-punten behalen op deze dag? Volg dan de volledige Bijscholingsdag.

De lesdag start om 09.00 uur en eindigt om 14.00 uur.

  • Je investering voor deze training bedraagt € 199,-.
  • De studiematerialen zijn bij de prijs inbegrepen
  • Koffie, thee en de lunch zijn bij de prijs inbegrepen

 199,00