Moreel beraad

Landelijk
dagdeel
 266,74 Excl. BTW
 322,75 Incl. BTW

Als jeugdprofessional heb je allemaal wel eens te maken met een complexe casus die vaak emoties bij jezelf oproept en waarin je blijft zoeken naar de juiste keuzes. Maar waar doe je goed aan, wat is dan de juiste keuze? En voor wie? En wat als alle keuzes die je hebt allemaal niet goed voelen? Dit brengt onzekerheid met zich mee. Om toch tot een weloverwogen besluit te komen, kan een moreel beraad een hulpmiddel zijn.

In een moreel beraad wordt de casus op een gestructureerde, methodische wijze besproken en vanuit verschillende perspectieven bekeken. Door te verkennen, te analyseren, afwegingen te maken en dit te toetsen aan de beroepsethiek kun je uiteindelijk een gefundeerde keuze maken en deze verantwoorden

Deze training is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het Sociaal Domein, de jeugdzorg en in sociale wijkteams.

Instapvoorwaarden
Aangezien deze training op hbo-niveau wordt gegeven, vragen wij een vooropleiding en/of werkniveau op hbo-niveau.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kennispakket
Heb je naast deze training ook interesse in het bijwonen van een Bijscholingsdag of deelname aan een intervisie en/of supervisietraject? In dat geval bieden onze kennispakketten een financieel voordeel. Klik hier voor meer informatie over de kennispakketten, of neem contact met ons op.

Het programma kent de volgende onderdelen:

 • Moreel beraad
 • Het stappenplan
 • Voeren van moreel beraad
 • Toetsing aan de beroepscode

Bianca Jansen is trainer en coach met een passie voor de jeugdzorg. Ze heeft jarenlange ervaring binnen het gedwongen- en vrijwillig kader van de jeugdhulpverlening en gewerkt als jeugdbeschermer, onderzoeker bij het AMK (Veilig Thuis) en jeugdconsulent. Haar trainingen zijn niet alleen gericht op theorie en kennisoverdracht maar ze wil vooral de koppeling maken met de dagelijkse praktijk van de deelnemers.

Bianca is enthousiast, betrokken en wil je uitdagen het beste uit jezelf te halen als het gaat om groei en ontwikkeling in je werk.

Tijdens deze training worden de volgende leervormen toegepast:

 • kennisoverdracht: er wordt uitgelegd wat een moreel beraad is en welk stappenplan men kan gebruiken.
 • Ervaren: je brengt concrete casuïstiek in en bespreekt  deze met elkaar volgens het stappenplan dat is uitgelegd.
 • Onderzoeken: verschillende perspectieven bekijken en onderzoeken welke rol de eigen overtuigingen spelen bij de afwegingen.
 • Conclusie: aan het einde een weloverwogen keus kunnen maken en deze kunnen verantwoorden. En kijken hoe deze keus zich verhoudt tot de beroepscode.

Leerdoelen:

 • Je leert een casus vanuit verschillende perspectieven te bekijken.
 • Je leert je bewust te zijn van je professionele en persoonlijke waarden en welke rol deze spelen.
 • Je leert op methodische wijze een casus te bekijken.
 • Je leert een gefundeerde keus te maken ook al kun je niet alle gevolgen van die keus overzien
 • Je leert een keus te toetsen aan de beroepscode.

Leerresultaten:

Na deze training weet je wat een moreel beraad is en hoe je dit als hulpmiddel in kan zetten bij een complexe casus. Je bent in staat om samen met andere professionals een casus op methodische wijze (stappenplan) te behandelen. Door op deze wijze te werken, wordt de eigen deskundigheid vergroot, wordt er gebruik gemaakt van collegiale toetsing en wordt er vanuit verschillende perspectieven naar de casus gekeken. Na het doorlopen van de stappen kun je een gefundeerde keus maken en deze verantwoorden.

De studiebelasting voor deze training is een halve lesdag en in totaal 3 uren. De lesdag start om 9.00 uur en eindigt om 12.00 uur.

 • Kosten: € 332,75 inclusief BTW
 • Koffie/thee, lunch en studiematerialen zijn bij de prijs inbegrepen
 • Deelnemers ontvangen na het volgen van de training een bewijs van deelname
 • Deze training is door het SKJ geaccrediteerd met 3 punten in de categorie formeel leren

Deze training is opgenomen in het STAP-register, waardoor je deze training kunt volgen met de STAP-subsidie. Ben je werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefonds.

Informatie of advies nodig over een opleiding?

085 – 401 83 65

Schrijf je vandaag nog in!

 322,75