Bijscholingsdag 18 april
Op 18 april staat de Bijscholingsdag voor Jeugd- en gezinsprofessionals en Gedragswetenschappers gepland. De Bijscholingsdag is hét evenement om je kennis te updaten en te netwerken met andere jeugdprofessionals.
Programma Jeugd- en gezinsprofessionals
De Bijscholingsdag is een volledige dag speciaal voor de Jeugd- en gezinsprofessionals. Door het volgen van leerzame trainingen, het kennismaken met verschillende organisaties uit het Jeugddomein en het netwerken met collega’s uit heel Nederland ben jij binnen één dag volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen het vakgebied.
Het programma van de Bijscholingsdag op 18 april ziet er als volgt uit:
- 09:00-09:30: Inloop
- 09:30-10:15: Opening
- 10:15-13:15: Trainingsronde 1
- 13:15-14:15: Lunchpauze
- 14:15-17:15: Trainingsronde 2
- 17:15: Netwerkborrel
Programma Gedragswetenschapper
De Bijscholingsdag is een volledig verzorgde dag speciaal voor Gedragswetenschappers. Door het volgen van leerzame trainingen, het ontmoeten van andere professionals en het kennismaken met diverse organisaties uit het werkveld ben je binnen één dag weer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.
Het programma van de Bijscholingsdag op 18 april ziet er als volgt uit:
- 09:00-09:30: Inloop
- 09:30-10:15: Opening
- 10:15-13:15: Training
- 13:15-14:15: Lunchpauze
- 14:15-17:15: Training
- 17:15: Netwerkborrel

Waarom je de Bijscholingsdag niet wil missen:
➡️ Interessante trainingen gegeven door experts uit het werkveld
➡️ Informatieve stands waar jij kennis kunt maken met organisaties uit de jeugdzorg
➡️ Een netwerkplein waar jij collega’s uit het hele land kunt spreken
➡️ Behaal op een leuke en leerzame manier je SKJ, BIG, NVO of NIP punten
➡️ Ga naar huis met een goedgevulde goodiebag
Trainingen Jeugd- en gezinsprofessionals
Seksualiteit: wat als het misgaat
Door Liona Meijer – ochtendtraining
In deze training krijg je in vogelvlucht mee hoe de gezonde seksuele ontwikkeling verloopt, wat er mis kan gaan wanneer er een beperking aanwezig is of wanneer er sprake is van misbruik. Hoe kun je dit ontdekken en hoe ga je hiermee om? Welke effecten heeft dit op het kind zelf en zijn/haar omgeving. Welke seksuele problemen komen voor en wat kun je doen om dit op te lossen?
Samenwerken school & jeugdhulp
Door Els Worst – ochtendtraining
In deze training krijg je handvatten om jouw samenwerking met de professional van de school of de kinderopvang te versterken. We gaan onderzoeken hoe je de interventies die je al in je rugzak hebt kan gebruiken ( met soms een kleine aanpassing) om ook de professional van de school en de kinderopvang te ondersteunen. Daarnaast krijg je een aantal nieuwe interventies aangereikt.
Buffer denken bij ouderschap na scheiden
Door Miranda van den Akker – ochtendtraining
Ouders zijn veerkrachtig in de opvoeding van hun kinderen. We behandelen de sensitiviteit van de hulpverlener en van daaruit aansluiten bij de ouder. Je leert hoe je methodisch handvatten krijgt om aan de hand van 4 buffers ouders kunt versterken in hun ouderschap na een scheiding.
De zelfzorgprofessional
Door Erna Poolman – ochtendtraining
Deze training geeft professionals zicht op hoeveel invloed zij zelf hebben op de ruimte voor, en invulling van hun eigen behoeftes in werk. Er wordt ingegaan op wat zelfzorg is (voor hen). Professionals gaan naar huis met nieuwe inspiratie en motivatie om hun behoeftes serieus te nemen, een afspraak met zichzelf hoe ze hier de komende tijd mee starten en een hand-out met de behandelde principes en oefeningen om verder te gaan met experimenteren.
Professioneel tekenen
Door Floorke Jutstra – ochtendtraining
In deze training leer je je gesprek te ondersteunen doormiddel van tekeningen. De meest effectieve communicatie bestaat uit gesproken woord, geschreven tekst en getekende plaatjes. Dus als je wilt dat je boodschap echt overkomt en blijft hangen, maak het visueel. In deze training leer je de basis. En… iedereen kan tekenen!
Signs of Safety
Signs of Safety heeft als doel om een veilige opvoedsituatie voor het kind te creëren. Het is een goed onderbouwde methode. De methode wordt toegepast in situaties waarin kindermishandeling wordt vermoed of is gesignaleerd. De methode wordt veel gebruikt door medewerkers in de jeugdzorg, kinderbescherming en Veilig Thuis. In deze training zal je kennismaken met de principes van Signs of Safety.
Seksuele taboes
Door Rumaine Garcia – middagtraining
Taboes verschillen per cultuur, maar hebben bijna altijd betrekking op o.a. seksuele activiteit, relaties, blote lichaamsdelen, religie, kleding en lichaamsversiering, politieke correctheid. De signalen van seksualiteit zijn overal gelijk. De manier waarop ermee, binnen een bepaalde cultuur of religie, wordt omgegaan kan verschillen. In deze training zoomen we in op het bespreekbaar maken van taboes rondom seksualiteit vanuit verschillende culturen.
Werken met gezinnen met complexe problemen en versterken van ouderschap
Door Janet Nieuwland – middagtraining
Door het volgen van deze training krijg je kennis over de achtergronden van gezinnen met complexe problemen. Daarnaast krijg je handvaten om deze gezinnen te ondersteunen. Je gaat oefenen met de 14 condities van ‘goed genoeg’ opvoederscahp en hoe je als hulpverlener ook in een gedwongen kader dit opvoederschap kan versterken.
Omgaan agressie vanuit authenticiteit
Door Richard Bruining – middagtraining
Richard werkt veel met jongeren in de hoog specialistische jeugdzorg. Door te luisteren naar zijn cliënten en in zijn behandeling te streven naar volledige autonomie en authenticiteit is hij in staat om het gedrag van jongeren te beïnvloeden waarbij dwang en drang, isoleren en manipuleren worden voorkomen. Richard leert jou om naar de functies van gedrag te kijken vanuit authenticiteit. Hij leert je hoe je kunt omgaan met dreigende situaties en deze kunt ombuigen naar samenwerking en een werkzame relatie.
Gespreksvoering met kinderen
Door Liona Meijer – middagtraining
In hoeverre ben jij je van te voren bewust van het doel van het gesprek en neem je het kind/de cliënt hierin mee?
De sfeer van een gesprek waarin je bijvoorbeeld informatie wil krijgen (wanneer het gaat om feiten onderzoek) is namelijk anders dan wanneer je een band wil opbouwen en enkel een gesprek voert uit interesse. Hoe bekwaam ben jij in het onderscheiden van deze gespreksvormen en hoe kun je je vaardigheden vergroten? Dat leer je in deze training!
Keren van de gezinsgeschiedenis – progressiegericht werken met gezinnen
Door Pieter Hoolsema – dag training
Progressiegericht werken is een autonomie ondersteunende verbeterbenadering waarin de gewenste progressie levendig wordt beschreven en waarin wat werkt in de specifieke context wordt benut om stap voor stap progressie te boeken in de richting van de gewenste situatie. In deze training leer je hoe je door progressiegericht te werken gezinsleden kan ondersteunen om oude patronen te doorbreken.
Zucht?! Training voor professionals over middelen, addictie, motivatie en jongeren
Door Francisca Koerhuis – middagtraining
Ervaart jij in je werk strubbelingen en/of weerstand rondom het thema middelengebruik, addictie en wil je ervaren hoe het is om motiverend in gesprek te gaan met de jeugdige cliënt over dit onderwerp? In de training Zucht?! worden de verschillende effecten die alcohol en drugs kunnen hebben: stimulerend, verdovend en bewustzijns veranderend besproken, leer je alles over de huidige trends, komt beeldschermverslaving aan bod en nemen we een kijkje in de keuken van motiverende gespreksvoering.
Trainingen Gedragswetenschappers
ACT – Acceptance and commitment therapy
Door Maud Straathof – dagtraining
In de training Acceptance and Commitment therapy, de inleiding, maak je kennis met de ACT methodiek waarmee je direct in de praktijk aan de slag kunt, zowel voor jezelf als voor je cliënten/ kinderen/ binnen je eigen werkkader.
Je leert manieren om los te komen van emoties, inzicht in je waarden en hiermee ontwikkel je een grotere psychologische flexibiliteit.
Na het afronden van deze introductie van ACT methodiek heb je kennis van de elementen van de ACT. Je hebt een start gemaakt met ontdekken van waarden gericht handelen en kent de hexaflex en de matrix.