Met het oog op de

Toekomst

Even voorstellen: Kim Biemholt

Wat heb je zoal gedaan voordat je trainee bij Jeugdprofessionals Nederland werd?
Ik heb gewerkt als ambulant begeleider, als begeleider op de beschermd wonen afdeling en ik heb ouderbegeleiding geboden, vooral gericht op de doelgroep jongeren met autisme en aanverwante stoornissen. Daar heb ik altijd veel plezier in gehad en in het begin ook voldoende uitdaging in gevonden, maar op een gegeven moment merkte ik gewoon dat ik de uitdaging wat begon te missen. Ook merkte ik dat ik iets meer afstand wilde tot de cliënt. Dat heb je bij het beroep Jeugd Consulent wel, de afstand tot de cliënt is iets groter. Je bent nog steeds wel met cliënten bezig en dat zou ik ook nooit willen missen.

Hoe is het traineeship van Jeugdprofessionals op je pad gekomen?
Ik was op zoek naar een andere uitdaging in het werkveld, omdat ik al langer merkte dat op de groep staan en het zelf begeleiden van cliënten niet langer was wat ik graag wilde doen. Toen ben ik gaan kijken naar wat nu echt bij mij paste. Ik werkte in mijn vorige functies samen met Jeugd Consulenten. Deze sprak ik tijdens multidisciplinaire overleggen of tijdens het afgeven van de indicaties en dat heeft mij daardoor altijd al wel aangetrokken. Nu is het erg lastig om in het werk van Jeugd Consulent terecht te komen omdat je gemeentelijke ervaring nodig hebt. Toen zag ik dit traineeship voorbijkomen en dacht: Dit is een buitengewone kans om in dit werkveld terecht te komen!

Hoe lang ben je al trainee en hoe ziet het traineeship er bij Jeugdprofessionals er uit?
Ik ben nog maar drie dagen trainee, dus ik ben nog maar kort in dienst.  Ik heb vooral veel zin om te beginnen met een opdracht, dus daar ben ik op dit moment vooral druk naar aan het zoeken. Ik hoop snel iets te vinden waar ik ervaring kan op doen. Als je wat ervaring op je c.v. hebt staan, dan denk ik wel dat dit ook weer deuren opent, ook al is dit maar voor 2 of 3 maanden. Daarnaast begin ik zoals het nu lijkt eind april met de opleiding. Gedurende 10 weken ga ik dan 1 dag per week de opleiding Jeugd Consulent volgen. Na de opleiding zou ik graag bij de gemeente aan de slag gaan als Jeugd Consulent.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Poeh, dat is wel lastig. Ik hoop gewoon dat ik mooie ervaringen als Jeugd Consulent heb kunnen op doen en goed weet hoe alles reilt en zeilt binnen het vakgebied. Ik denk wel dat mijn huidige kennis in positieve zin kan bijwerken aan de baan die ik nu wil gaan uitoefenen. Ik denk dat sommige Jeugd Consulenten dat misschien nog wel eens als moeilijk ervaren… Ik weet dat het traject wat daarna komt, de begeleiding zelf, soms struggles met zich meebrengt zoals weerstand en dergelijke. En mijn ervaring hier in kan ik wel mooi meenemen en hoop dat deze ervaring mij dan ook tot een goede Jeugd Consulent kan gaan maken. Doorleren zou ik echt niet meer willen. Ik vind het leuk om mij te laten bijscholen, want ik ben graag in ontwikkeling, maar een langdurige opleiding? Nee, die ambitie heb ik niet!

Hoe is het contact met je mede-trainees?
Dat is heel leuk! Ik ben deze week met nog 2 andere trainees begonnen. Zij zijn dan wel trainees van de Wmo, maar wij helpen elkaar waar dat kan. Waar we vacatures voor elkaar zien, sturen we dit gelijk naar elkaar door. Je zit natuurlijk in hetzelfde schuitje, dus dat is wel erg fijn. Je merkt wel dat er meteen een goede klik is, iedereen is lekker open en heeft er gewoon veel zin in. De werkvloer is voor mij wel heel anders! Ik heb namelijk nog nooit op “kantoor” gewerkt omdat ik altijd op de groep of 1 op 1 bij cliënten thuis aan het werk was. De sfeer vind ik erg leuk en voel mij ook al wel thuis. Iedereen maakt direct een praatje en is heel open, waardoor je je wel meteen welkom voelt. Dat is wel heel prettig.

Voel je je onderdeel van Jeugdprofessionals?
Ja, ik heb wel echt het idee dat je direct betrokken wordt. Deze week kwam een collega meteen wat vragen stellen over mijn vorige baan. Ze proberen wel echt gebruik te maken van de kennis die je in huis hebt en dat geeft je wel gevoel dat je onderdeel bent van het team. En dat in 3 dagen tijd! Ook is mij al gevraagd of ik wil meedenken aan een trainingsprogramma voor een organisatie die ook veel met autistische jongeren werkt. Dus op die manier wordt je wel echt betrokken. Heb je daar kennis van? Dat kunnen wij gebruiken en daar gaan wij je ook voor inzetten.