Met het oog op de

Toekomst

Even voorstellen: Sjoerd Bongers

Wat heb je zoal gedaan voordat je jeugdconsulent werd?
In juni 2018 heb ik de studie Sociaal Juridische Dienstverlening afgerond aan de Hanzehogeschool Groningen. Tijdens de studie heb ik een gezonde dosis werkervaring opgedaan. Ik heb onder andere gewerkt als woonbegeleider en als social worker voor een outreach team in Londen. In deze laatste functie ging ik in de nacht op zoek naar de zogenaamde rough sleepers, oftewel dak- en thuislozen. Het doel hiervan was om deze mensen te ondersteunen om weer op het gewenste pad te komen. In deze afgelopen jaren heb ik een hoop geleerd en gezien. Na mijn studie heb ik een reis gemaakt van een aantal maanden, waarna het tijd werd voor een nieuwe uitdaging.

Hoe is het werk als jeugdconsulent op je pad gekomen?
Aangezien ik de hulpverlening van diverse kanten heb gezien, ben ik op zoek gegaan naar iets waar klantcontact nog steeds van belang is, maar waarbij ook vanaf de achtergrond wordt gewerkt. Een functie die een grotere verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ik ben toevallig via LinkedIn benaderd door een andere jeugdconsulent die via Jeugdprofessionals Nederland werkte, hij had een nieuwe baan gevonden en was actief aan het zoeken naar een vervanger. Als snel bleek dit een goede match te zijn en binnen een paar weken kon ik al aan de slag als jeugdconsulent.

Hoe lang ben je al jeugdconsulent?
In januari 2019 ben ik gestart als jeugdconsulent bij Stichting De Toegang in Emmen. Daarnaast ben ik in februari begonnen met de opleiding jeugdconsulent vanuit Jeugdprofessionals Nederland, welke ik in april heb afgerond. Inmiddels is de opdracht in Emmen afgerond en ben ik op zoek naar een nieuwe werkplek. Mijn voorkeur hierbij gaat uit naar een functie als jeugdconsulent, maar ik ben ook inzetbaar als hulpverlener, begeleider of interventiewerker.

Hoe ziet het werk als jeugdconsulent er voor jou uit?
Het werk als jeugdconsulent is erg breed. Je behandelt eenvoudige indicaties, maar ook complexe veiligheidszaken. Iedere week ziet er anders uit, maar over het algemeen zijn de dagen gevuld met huisbezoeken, contact met cliënten en ketenpartners, overleggen bijwonen (binnen de organisatie, maar ook met ketenpartners) en uiteraard de bijbehorende verslaglegging.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Pfoe, dat is een lastige vraag. Grote kans dat ik dan aan de andere kant van de aardbol zit. Over 10 jaar verwacht ik wel te gaan settelen in Nederland, een baan als jeugdconsulent lijkt mij dan nog steeds zeer interessant. Echter zou ik mij ook graag verder willen ontwikkelen. Daarnaast wil ik mijn werk blijven combineren met mijn andere passie, tatoeëren.