Inzicht in het gezins- en familiesysteem

In deze training krijg je inzicht in hoe een familie en gezinssysteem werkt, hoe dit elkaar onderling altijd beïnvloed en waarom dat zo is.

Hoe erg wij als maatschappij ook denken dat we individualistisch zijn, dit is niet het geval.
Kind en ouder(s) zijn áltijd onlosmakelijk met elkaar verbonden of aan elkaar gebonden.
Ook als deze niet in beeld is/zijn bijvoorbeeld. Wist je dat een kind vaak reageert op wat er (onbewust) speelt binnen het familiesysteem en een torenhoge loyaliteit heeft om dit systeem ‘goed’ of ´heel´ te maken?
Als professional heb je een belangrijke rol als het gaat om het zien en erkennen van deze wederzijdse beïnvloeding.
Je wordt in deze training geïnspireerd om met een systemische bril naar de gezinnen waar jij mee werkt te kijken. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat een ‘probleem’ bij de daadwerkelijke onderliggende oorzaak aangepakt kan worden. Met de tekorten in de jeugdzorg geen overbodige luxe en daarom is deze kennis wat mij betreft voor iedereen die met kinderen en gezinnen werkt noodzakelijk.

In de training behandelen we theoretische kennis rondom systemisch werken en koppelen we deze kennis aan praktijkvoorbeelden en oefeningen die het inzichtelijk en vooral voelbaar maken hoe een familie en gezinssysteem elkaar altijd beïnvloed. Deze kennis nemen de deelnemers mee hun werkveld in waardoor ze anders leren kijken naar gezinnen en kinderen. Daarnaast word er ook van de deelnemers gevraagd om zichzelf te onderzoeken middels een uitgebreid genogram op systemische wijze. Dit alles kunnen ze inzetten om bij die diepere systemische laag te komen met een gezin/kind/ouders.

Na deze training:

 • Heb je kennis en inzicht opgedaan over het familie en gezinssysteem en systemisch werken;
 • Heb je daadwerkelijk systemisch leren kijken, verder dan enkel het gedrag;
 • Heb je geleert inzicht te krijgen in de onbewuste patronen en dynamieken (oorzaken van gedrag) binnen een gezin waar jij mee werkt;
 • Ken je de basisprincipes en de verschillende gewetens kennen en kan deze in de dagelijkse praktijk herkennen;
 • Kan je een waardevol genogram maken en lezen;
 • Weet je wat de rol/ plek van de vader en moeder voor invloed hebben op het kind.

Trainer: Nikkie Potjes

Nikkie Potjes is een coach en trainer met een passie voor systemisch werken en familie opstellingen. Vooral de combinatie van het gezin van herkomst en het eigen gezin met kinderen interesseert haar. Momenteel is zij werkzaam binnen haar eigen praktijk waarin zij d.m.v. NLP en systemisch werken (familie opstellingen) voornamelijk moeders coacht en organiseert zij workshops familie opstellingen. Hierdoor wordt duidelijk wat er op de systemische onderlaag speelt. Een kind reageert hier direct op. Voordat ze haar eigen praktijk heeft opgezet, heeft zij jaren in de jeugdzorg gewerkt zowel als gezinscoach en als jeugdconsulent. In haar trainingen zul je altijd haar gedrevenheid en enthousiasme voor het vak zien. Zij is passievol, enthousiast, open en een echte verbinder. Binnen haar trainingen vindt zij het belangrijk dat jij als jeugdprofessional geïnspireerd raakt en vooral nieuwe perspectieven en tools aangeraakt krijgt. Daarnaast vindt ze het belangrijk dat jij je gehoord voelt en dat er ruimte is om ook eigen stukken of vragen in te brengen. Als jeugdprofessional ben je jouw eigen instrument, dus jezelf kennen is een belangrijk onderdeel.

Programma

Tijdens de training worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Wat is een familiesysteem en waar is een kind mee verbonden.
 • Basisprincipes van systemisch werken met gezinnen.
 • Systemische vragen in gesprekken met ouders, hoe kom je op die diepere (systemische) laag?
 • Tafelopstelling met voorwerpen uit de ruimte zowel met een kind als met de ouder.
 • Afsluitende reflectie; wat neem jij mee naar het werkveld? Wat ben je te weten gekomen over jouw eigen achtergrond/familiesysteem?

Meld je nu aan voor de Bijscholingsdag

Wil jij deze training volgen? Meld je dan nu aan voor de Bijscholingsdag! Aanmelden doe je via de button hieronder.