Familieopstellingen binnen de Jeugdzorg

In deze training ga jij kennis maken met het systemisch werken en jouw bewustzijn vergroten. Ook leer je werken met familie opstellingen, een onderdeel van het systemisch werken. Wist je dat een kind vaak reageert op wat er speelt binnen het familiesysteem? Dat een kind altijd loyaal is aan niet alleen de ouders, maar ook aan wat er in de onderstroom speelt? Daarnaast blijft een ouder ook altijd nog kind van zijn/haar ouders. De ouder kan dus ook worstelen met loyaliteit en het innemen van de eigen plek.

We bespreken de basisprincipes binnen het systemisch werken en een aanvulling van deze principes wanneer je werkt met kinderen en gezinnen. ‘Lastig’ gedrag van een kind kan een uitnodiging zijn om verder te kijken. Bepaalde zaken kunnen 7 generaties lang doorgegeven worden. Door jou, als professional, te leren om verder te kijken dan het gedrag van het kind en meer de systemische onderlaag te onderzoeken, kom je tot de kern van een probleem. Als de appels aan een boom rot zijn, dan ga je ook met de wortels van de boom aan de slag, toch? We wisselen theoretische kennis en inzichten af met het daadwerkelijk zelf ervaren en praktisch toepassen. We zoomen in op het systemische vragen stellen aan ouders tijdens gesprekken en leren jou hoe je een simpele, maar doeltreffende familie opstelling met kind of ouder kunt uitvoeren waarbij je voorwerpen uit de ruimte gebruikt.

Leerdoelen:

 • Je kent de basisprincipes die ten grondslag liggen aan het systemisch werken en familie opstellingen;
 • Je kent het belang van de basisprincipes en je weet wat er kan gebeuren wanneer daar iets ‘scheef’ gaat;
 • Je kent het verschil tussen het systeem van herkomst en het familiesysteem met de eigen kinderen en je weet hoe deze elkaar beïnvloeden;
 • Je kunt tijdens gesprekken met ouders systemische vragen stellen om te onderzoeken wat er speelt;
 • Je kunt dynamieken en patronen die niet in lijn zijn met de basisprincipes beter herkennen;
 • Je kunt een simpele, doeltreffende tafelopstelling met kind of ouders doen.

Trainer: Nikkie Potjes

Nikkie Potjes is een coach en trainer met een passie voor systemisch werken en familie opstellingen. Vooral de combinatie van het gezin van herkomst en het eigen gezin met kinderen interesseert haar. Momenteel is zij werkzaam binnen haar eigen praktijk waarin zij d.m.v. NLP en systemisch werken (familie opstellingen) voornamelijk moeders coacht en organiseert zij workshops familie opstellingen. Hierdoor wordt duidelijk wat er op de systemische onderlaag speelt. Een kind reageert hier direct op. Voordat ze haar eigen praktijk heeft opgezet, heeft zij jaren in de jeugdzorg gewerkt zowel als gezinscoach en als jeugdconsulent. In haar trainingen zul je altijd haar gedrevenheid en enthousiasme voor het vak zien. Zij is passievol, enthousiast, open en een echte verbinder. Binnen haar trainingen vindt zij het belangrijk dat jij als jeugdprofessional geïnspireerd raakt en vooral nieuwe perspectieven en tools aangeraakt krijgt. Daarnaast vindt ze het belangrijk dat jij je gehoord voelt en dat er ruimte is om ook eigen stukken of vragen in te brengen. Als jeugdprofessional ben je jouw eigen instrument, dus jezelf kennen is een belangrijk onderdeel.

Programma

 

Tijdens de training worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Wat is een familiesysteem en waar is een kind mee verbonden.
 • Basisprincipes van systemisch werken met gezinnen.
 • Systemische vragen in gesprekken met ouders, hoe kom je op die diepere (systemische) laag?
 • Tafelopstelling met voorwerpen uit de ruimte zowel met een kind als met de ouder.
 • Afsluitende reflectie; wat neem jij mee naar het werkveld? Wat ben je te weten gekomen over jouw eigen achtergrond/familiesysteem?

Meld je nu aan voor de Bijscholingsdag

Wil jij deze training volgen? Meld je dan nu aan voor de Bijscholingsdag! Aanmelden doe je via de button hieronder.