Met het oog op de

Toekomst

Geweldloos communiceren – Spreek Girafs!

Door: Floorke Jutstra

Heb jij in het contact met de cliënt last van je eigen oordelen en verwijten? Raak je ongewild in een negatieve spiraal en weet je niet hoe die te doorbreken?

In ons dagelijks leven, gebruiken we, veelal onbewust, veel geweld in onze communicatie. We hebben oordelen, maken de ander verwijten of stellen bijvoorbeeld (onze) eisen aan het gedrag van de cliënt (of collega). Hiermee doen we die ander doorgaans verdriet en pijn, maar dat wordt niet benoemd. Veel vaker zet die ander zijn pijn om in verdediging, een verwijt terug of stelt hij een voorwaarde voordat hij aan jouw eis tegemoet wil komen. Kortom: gewelddadige communicatie roept gewelddadige communicatie op.

Deze workshop is gebaseerd op het gedachtengoed van Rosenberg. Marshall Rosenberg ging op zoek naar een manier van communiceren die hielp om het geweld te ontwapenen: Geweldloze communicatie. Rosenberg geeft vier richtlijnen om geweldloos te communiceren. Daarnaast heeft hij twee dieren geïntroduceerd om de communicatieverschillen te verhelderen: de jakhals staat symbool voor gewelddadige communicatie en de giraf staat symbool voor geweldloze communicatie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Richtlijnen voor geweldloze communicatie
  • Jakhals- en giraffentaal
  • Voorbeeldsituaties
  • Concrete handvatten om anders te communiceren en verbinding te behouden

Na deze workshop:

  • Kent u de vier elementen van geweldloze communicatie
  • Herkent u de jakhals en de giraf in uzelf

Niveau:

Basis