Scheidingsproblematiek – kind centraal

Iedere scheiding zet het gezinssysteem onder druk. Heb jij zicht op wat er gebeurt in dit gezinssysteem voordat kinderen tussen hun ouders in de knel komen en als inzet van de strijd worden ingezet? Om het kind centraal te kunnen zetten is het belangrijk om te weten met welke gevolgen kinderen geconfronteerd kunnen worden. Op welke signalen let jij terwijl er zoveel verschillende belangen zijn binnen het gezinssysteem. Hoe geef jij inhoud aan je rol waarbij je rekening houdt met deze verschillende belangen, maar ouders ook alert houdt op de impact voor hun kinderen? Hoe ziet jouw hulpverleners koffertje eruit om het kind centraal te kunnen blijven zetten, houden en zien?

In deze training richten we ons op jouw rol en het handelen in complexe scheidingssituaties. We worden weer extra scherp op meerzijdige partijdigheid binnen de dynamiek van deze problematiek, waarbij jij het kind centraal weet te zetten. Tegelijkertijd heb je aandacht voor de verschillende en overlappende, ofwel de gezamenlijke belangen van de gezinsleden.

Leerdoelen

 • Je bent weer scherp op hoe jij meervoudig partijdig bent en kan zijn, binnen het gezinssysteem. Waarbij je het kind centraal weet te zetten en tegelijkertijd aandacht hebt voor de verschillende en gezamenlijke belangen van de gezinsleden.
 • Je bent op de hoogte van de gevolgen van complexe scheidingsproblematiek voor kinderen, zodat je dit kunt herkennen in het gedrag van kinderen en hier zo nodig ondersteuning voor kunt realiseren wanneer nodig.
 • Je kent de verschillende hulpverleningsmogelijkheden die van belang kunnen zijn voor de ondersteuningsvraag en/of behoefte van het kind. 

Trainer: Suzan Gerritsen

Suzan is een toegankelijke, integere, flexibele en dynamische vrouw. Iedereen wordt vanzelf ouder. Suzan benaderd persoonlijk groeien als een keuze. Zij gaat uit van mogelijkheden, is aanspreekbaar en verbindend, en vindt het hierbij belangrijk dat eenieder weet wat hij of zij aan haar heeft.  “Als gecertificeerd kindercoach, docent Weerbaarheid & Agressieregulatie en SKJ Jeugd- & gezinsprofessional werk ik vanuit mijn eigen onderneming themagericht waarbij ik weloverwogen werkvormen gebruik. Ik bied coaching aan diegene die willen groeien op het gebied van mentale en fysieke weerbaarheid. Daarnaast ben ik dit jaar gestart als  ZZP-er binnen de gespecialiseerde jeugdzorg nadat ik ruim 10 jaar verschillende functies heb vervuld in loondienst binnen deze sector”.

Programma

 • Kennismaking en introductie
 • Casuïstiek uitwisseling
 • Theorie complexe echtscheidingsproblematiek
 • Oefening in groepen: ‘hoe ga je in gesprek met kinderen?’
 • Oefening in groepen: ‘hoe werk je samen met gescheiden ouders?’
 • Oefening in groepen: ‘Hoe ga je om met zorgen over veiligheid bij een scheiding?’
 • Gezamenlijke kennisquiz
 • Afsluiting

Meld je nu aan voor de Bijscholingsdag

Wil jij deze training volgen? Meld je dan nu aan voor de Bijscholingsdag! Aanmelden doe je via de button hieronder.