Workshops

Hechtingsproblematiek in het echt!

Door: Nicole Evers

Let op! Deze workshop duurt 2 rondes.

Tijdens deze workshop wordt er inhoudelijk stil gestaan bij de theorie rondom hechting. Door middel van film en beeld wordt er aandacht besteed aan de wijze van hechting en het herkennen van problematiek. Er wordt gebruikt gemaakt van voorbeeld casuïstiek om dit inzichtelijk te maken. Ook worden de fases van hechting doorgenomen en de invloed van traumatische gebeurtenissen op dit proces, zodat men zich bewust wordt van de wijze van begeleiding. Kun je van een jongere een vaardigheid vragen als dit bij een hechtingsfase hoort die hij nooit heeft doorlopen? Hoe hou je rekening met opgelopen trauma’s en wat vraagt het van je om traumasensitief te werken?

Vlaggensysteem

Door: Floorke Jutstra

Let op! Deze workshop duurt de hele dag.

In deze workshop staat de methodiek het Vlaggensysteem centraal. Deze methodiek helpt u om het gedrag van kinderen en jongeren, los van eigen ervaringen, objectiever te duiden en te bespreken met hen. De werkwijze zet u aan om na te denken over grenzen met betrekking tot seksueel gedrag van kinderen/jongeren en het geeft u handvatten om pedagogisch adequaat op seksueel gedrag van kinderen en jeugdigen te reageren.

Omgaan met verslaving

Door: Mark Lettinga

Let op! Deze workshop duurt 2 rondes.

Verslaving is een ziekte en hier heerst nog steeds een grote taboe op binnen onze maatschappij. Daarnaast wordt verslaving vaak nog niet goed begrepen door mensen die hier geen ervaring mee hebben. Deze workshop is interessant voor mensen die verslaving in hun werkgebied tegen komen. Als u meer wilt weten over verslaving in het algemeen, middelen en hoe u om moet gaan met een verslaafde dan is deze workshop voor u bedoeld.

Werken aan werkdruk

Door: Mareille Boor

Let op! Deze workshop duurt 2 rondes.

Werken met- en onder werkdruk is in de jeugdzorg een bekent probleem. De complexiteit in de casussen neemt toe. Evenals de hoogte van een caseload en de wachtlijsten. Werkdruk glijdt langzaam over in werkstress. De ongezonde vorm van werkdruk. Jij dealt op dagelijkse basis met deze elementen. Timemanagement en goed plannen is maar een klein deel van de oplossing. Maar wat zijn dan wel belangrijke onderdelen om werkdruk aan te pakken en gezond aan het werk te blijven? En waarom heb je een zeker mate van werkdruk nodig om je werk goed te kunnen doen?

Ouderverstoting

Door: Anja Dijkhuis

Let op! Deze workshop duurt 2 rondes.

Omgaan met complexe scheidingssituaties en omgangsproblematiek vraagt een integrale aanpak. Dit vraagt van de professional kennis en kunde op het psychologische, juridische en communicatieve vlak. In deze workshop bespreken we aan de hand van de laatste inzichten hoe en op welk moment u als professional de juiste interventie inzet.

Let’s get visual in de Jeugdhulp

Door: Marjan Besemer

Let op! Deze workshop duurt 2 rondes.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Iedereen weet het en toch schrijven we vaak lange teksten en vergeten we de plaatjes. U hoeft niet te kunnen tekenen om iets te tekenen. Een beetje durf en nieuwsgierigheid is genoeg om te onderzoeken hoe u met een stift en een groot A3-papier samen met cliënten ingewikkelde zaken makkelijker uit kunt leggen.

In deze workshop gaat u dit onderzoeken. U gaat aan de slag met poppetjes, lijnen, schaduwen, letters en templates en zult ontdekken dat bijna iedereen visueel ingesteld is. Daarnaast ervaart u dat iedereen kan tekenen en dat u met een visueel woordenboek in uw rugzak soms wonderen kunt verrichten.

Uithuisplaatsing en dan..?

Door: Bianca Jansen

Let op! Deze workshop duurt 2 rondes.

In Nederland zijn ruim 43.000 kinderen die om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen. In deze workshop leert u hoe een traject van een uithuisplaatsing verloopt. Wanneer komt een uithuisplaatsing in beeld, welke afwegingen worden daarbij gemaakt? En als de uithuisplaatsing een feit is….wat gebeurt er daarna? Als jeugd- en gezinsprofessional kunt u juist in het ‘daarna’ traject een belangrijke rol spelen. Voor het kind, voor ouders en andere betrokkenen bij het (gezins) systeem. Om vanuit de pijn van de uithuisplaatsing weer te werken naar perspectief voor de toekomst.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de Nationale Bijscholingsdag? Dat kan via onderstaande knop.

De data voor 2021 zijn vastgesteld op:

25 november 2021 in Zwolle

PROGRAMMA

8:15 – 8.45 uur      Inloop

8:45 – 8.55 uur      Opening

9:00 – 10.30 uur   Workshop ronde 1

11.00 – 12.30 uur  Workshop ronde 2

12:30 – 13.30 uur  Lunchpauze

13:30 – 15.00 uur  Workshop ronde 3

15:30 – 17.00 uur  Workshop ronde 4

17:00                        Netwerkborrel

Aanmelden