Over de opleiding Jeugdconsulent
Als je bij de gemeente werkt als jeugdconsulent, krijg je te maken met een grote diversiteit aan vragen en problemen inzake opvoeden en opgroeien. Je bent verantwoordelijk voor het verhelderen en onderzoeken van de hulpvragen en het inzetten van de juiste hulp. Tijdens de opleiding krijg je theorie over het wettelijk kader van de Jeugdwet en aanverwante wetgeving, de doelgroepen en de verschillende vormen van Jeugdhulp.
Daarnaast is er in de verschillende modules aandacht voor de praktische vaardigheden en competenties die Jeugdconsulent nodig heeft in de praktijk. Na de opleiding Jeugdconsulent beschik je over nodige specialistische kennis en ben je in staat om aan de slag te gaan als Jeugdconsulent.
Wil je meer weten over de opleiding Jeugdconsulent? Download dan de brochure!
Deze opleiding is bedoeld voor beginnend jeugdconsulenten en ambtenaren die nu al werkzaam zijn als jeugdconsulent, casemanagers Jeugd en/of medewerkers van sociale (wijk)teams die zich bezighouden met de uitvoering van de Jeugdwet en extra scholing wensen. Na deze opleiding beschik je over de basiskennis en -vaardigheden die nodig zijn om als jeugdconsulent aan de slag te gaan. Ter bevordering van een goede interactie en het behalen van de gestelde leerdoelen is het aantal cursisten voor deze opleiding gemaximeerd op 12 deelnemers per groep.
Instapvoorwaarden
Aangezien deze training op hbo-niveau wordt gegeven, vragen wij een vooropleiding en/of werkniveau op hbo-niveau.
Incompany
Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Dag 1 Inleiding vak Jeugdconsulent
Dag 2 Doelgroepen
Dag 3 Vormen van Jeugdhulp
Dag 4 Communicatie
Dag 5 Methodisch werken
Dag 6 Proeve van bekwaamheid
Opleiding Jeugdconsulent | Startdatum 13 september 2024 |
Dag 1: Inleiding vak Jeugdconsulent | 13 september 2024 |
Dag 2: Doelgroepen | 27 september 2024 |
Dag 3: Vormen van Jeugdhulp | 11 oktober 2024 |
Dag 4: Communicatie | 8 november 2024 |
Dag 5: Methodisch werken | 22 november 2024 |
Dag 6: Proeve van bekwaamheid | 29 november 2024 |
Tijdens de opleiding worden de volgende leervormen gebruikt:
Peter Groenenberg & Anja Dijkhuis
Peter beschikt over ruim 20 jaar ervaring binnen de (jeugd)psychiatrie als begeleider en coördinator. Na een uitstap als docent binnen het MBO-onderwijs is Peter weer ‘terug’ binnen de jeugdzorg en is hij werkzaam als jeugdconsulent en als ondersteuningscoördinator binnen het onderwijs.
Anja Dijkhuis is gespecialiseerd in deskundigheidsbevordering in het sociale domein en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het lesgeven en trainen van professionals over huiselijk geweld en kindermishandeling, complexe scheidingen. Sinds 2015 is Anja actief als ontwikkelaar en docent aan opleidingen tot Jeugdconsulent.
Tijdens de opleiding krijg je kennis en leer je vaardigheden over de volgende onderwerpen:
De opleiding is opgebouwd uit een theoretisch deel, afgewisseld met werkvormen gericht op vaardigheden en houdingsaspecten welke aansluiten bij de taken en competenties van de Jeugdconsulent.
In totaal zijn er 5 fysieke lesdagen en een toetsdag.
Per lesdag dien je literatuur te bestuderen. De studiebelasting is in totaal 16 uur (gemiddeld 3 uur per lesdag en 1 uur voor de toetsdag). Het is raadzaam om zelfstudie uren in te plannen om de opleiding met een goed gevolg af te sluiten. De totale studiebelasting voor deze opleiding is in totaal 48 uur.
Toetsing
De toets bestaat uit een proeve van bekwaamheid. Tijdens de toetsing voer je een keukentafelgesprek (30 min) waarna je de bijbehorende rapportage opstelt (60 min). De toets duurt in totaal 1,5 uur.
Literatuur: