De meldcode ‘Huiselijk geweld en kindermishandeling’ helpt jou, als professional, met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling. Ongeveer 75% van de jeugd- en gezinsprofessionals heeft in onderzoek door de Augeo Foundation aangegeven moeite te hebben met het volgen van de meldcode. Vraagstukken waar zij tegenaan lopen, gaan onder andere over het bepalen waar de verantwoordelijkheid ligt, het inschatten van de actuele veiligheid en het mogelijk onder druk zetten van de relatie met de jeugdige en/of diens ouders.
Als aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling speel je op deze vraagstukken in; je adviseert en begeleidt jouw collega’s bij het volgen van de meldcode ‘Huiselijk geweld en kindermishandeling’ wanneer er signalen van onveiligheid zijn, of wanneer er twijfels over de veiligheid zijn. Collega’s kunnen een beroep op jou doen wanneer zij vragen hebben of voor dilemma’s staan. Jij gaat vervolgens met jouw collega’s verder in gesprek om de situatie in kaart te brengen en analyseert de situatie samen met hen. Je hebt daarbij een adviserende en ondersteunende taak richting jouw collega’s. Ook heb je een taak bij het implementeren en borgen van de meldcode; jij adviseert het management en de directie bijvoorbeeld over de inzet van de meldcode binnen jouw organisatie.
In deze training leer je de verschillende taken waarvoor je als aandachtsfunctionaris verantwoordelijk bent. In drie dagen neemt Anja Dijkhuis je aan de hand van interactieve werkvormen mee in de theoretische kaders van de meldcode en de implementatie binnen jouw organisatie, evenals de aanpak rondom het signaleren en handelen bij tekenen van onveiligheid, de dilemma’s waar je mee te maken kunt krijgen, de huidige wet- en regelgeving en de integrale samenwerking.
Deze training is bedoeld voor professionals die met kinderen en jongeren werken. Deze training wordt gegeven op hbo-niveau.
Incompany
Wil je deze training met meerdere collega’s volgen? Dat kan! Neem contact met ons op voor meer informatie via [email protected] of bel naar 085-4018365.
Kennispakket
Heb je naast deze training ook interesse in het bijwonen van een Bijscholingsdag of deelname aan een intervisie en/of supervisietraject? In dat geval bieden onze kennispakketten een financieel voordeel. Klik hier voor meer informatie over de kennispakketten, of neem contact met ons op.
Iedere trainingsdag start om 09:00 uur en eindigt om 16:00 uur. De lunchpauze is van 12:00-13:00 uur.
Programma lesdag 1:
Programma lesdag 2:
Programma lesdag 3:
Anja weet hoe belangrijk het is voor kinderen om contact te kunnen hebben met beide ouders vanuit haar rol als coördinator Begeleide Omgangsregeling (BOR). Al meer dan 15 jaar leidt ze hulpverleners op tot signaalgevoelige en handelingsbekwame professionals, die kunnen acteren bij verwaarlozing of mishandeling van kinderen door bijvoorbeeld een vechtscheiding.
Leerdoelen
Locatie Meppel
Dag 1: 23 september 2024; Dag 2: 30 september 2024; Dag 3: 7 oktober 2024
Locatie Groningen
Dag 1: 27 januari 2025; Dag 2: 3 februari 2025; Dag 3: 10 februari 2025
Locatie Utrecht
Utrecht: Dag1: 31 maart 2025; Dag 2: 7 april 2025; Dag 3: 14 april 2025
De studiebelasting voor deze training is drie lesdagen. De lesdagen starten om 9.00 uur en eindigen om 16.00 uur.
€ 1.465,60