ACT-Acceptance and Commitment Therapy – Inleiding

Op aanvraag
 635,25

De ACT methodiek is een gedrag georiënteerde gedragstherapie, een doorontwikkeling vanuit bijvoorbeeld de Dialectische Gedragstherapie (DBT) en de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). In deze training maak je kennis met de ACT methodiek waarmee je direct in de praktijk aan de slag kunt, zowel voor jezelf als voor jouw cliënten/ kinderen of binnen je eigen werkkader. Je leert manieren om los te komen van emoties, je krijgt inzicht in jouw waarden en hiermee ontwikkel je een grotere psychologische flexibiliteit.

Na het afronden van deze introductie van ACT methodiek heb je kennis van de elementen van de ACT. Je hebt een start gemaakt met het ontdekken van waardengericht handelen en je kent de hexaflex en de matrix.

Deze inleiding is tevens de eerste dag van een vierdaagse training ACT-de Basis. Na het afronden van deze training ben je in staat om de basis van ACT methodiek in de praktijk toe te passen, ken je ACT methodieken, zoals defusie, mindfulness, opmerken en waardenoefeningen. Daarnaast ben je in staat anderen mensen te begeleiden/coachen naar een meer flexibel denkpatroon/ handelen en ben je beter in staat je eigen handelen te begrijpen en gerichter op je waarden te handelen.

Deze training is bedoeld voor professionals die met kinderen en jongeren werken. Deze training wordt gegeven op WO-niveau.

Incompany
Wil je deze training met meerdere collega’s volgen? Dat kan! Neem contact met ons op voor meer informatie via [email protected] of bel naar 085-4018365.

Kennispakket
Heb je naast deze training ook interesse in het bijwonen van een Bijscholingsdag of deelname aan een intervisie en/of supervisietraject? Kies dan voor een van onze kennispakketten, hiermee krijg je korting op de totaal prijs. Klik hier voor meer informatie over de kennispakketten, of neem contact met ons op.

Het programma kent de volgende onderdelen:

 • De basis van ACT en RFT, hexaflex;
 • Waarden versus doelen;
 • Werken met de matrix;
 • Concepten van ACT;
 • Oefenen met de concepten van ACT;
 • ACT in actie;

Maud Straathof is orthopedagoog-generalist en trainer, onderzoeker en coach binnen de expertisedienst van een stichting voor speciaal onderwijs in Tilburg. In het begin van haar carrière zag ze als leerkracht kinderen in de klas die extra hulp nodig hadden en dit gaf haar de motivatie om door te studeren tot orthopedagoog generalist. “Door de duurzaamheid van de professional te vergroten, help ik alle kinderen die met deze professional te maken hebben“. Mensen iets leren waardoor zij zichzelf kunnen helpen is hierin voor haar belangrijk, waarbij oprechtheid en verbinding centraal staan. In de aanpak vindt zij het belangrijk dat dit vanuit een systemische blik wordt gedaan.

Tijdens deze training worden de volgende leervormen toegepast:

 • Theoretische toelichting van ACT
 • Activerende werkvormen: aan de hand van casuïstiek van de deelnemers oefenen we met de matrix vanuit de dagelijkse praktijk voorbeelden van de deelnemers, waardoor er inzicht ontstaat in het meer flexibel kunnen kijken naar jezelf en de ander hierin mee kunt nemen.

Leerdoelen:

Het kunnen inzetten van de concepten van ACT als toevoeging aan bestaande professionele vaardigheden. Het doel is om doormiddel van diverse kennis en technieken meer psychologische flexibiliteit te verkrijgen waardoor je professionele houding en aanpak in de behandeling van cliënten verbeterd en je behandeling effectiever wordt. 

De studiebelasting voor deze training is één lesdag en in totaal 6 uren. De lesdag start om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

 • Je investering voor deze training bedraagt €635,25.
 • De studiematerialen zijn bij de prijs inbegrepen
 • Koffie, thee en de lunch zijn bij de prijs inbegrepen
 • Na afronding van de training ontvang je een bewijs van deelname
 • Deze training is door het Accreditatiebureau Kinder-en Jeugdpsycholoog NIP/NVO Orthopedagoog-Generalist geaccrediteerd in de categorie K&J/OG herregistratie geregistreerd met 6 punten en in de categorie K&J/OG opleiding – behandeling met 3 punten.

 

 635,25