Masterclass Afbakening Wmo en Wlz

NULL
Utrecht
17 oktober 2024
 499,00

Waar ligt de scheidslijn? Wat valt binnen de Wmo en wat binnen de Wlz? Als Wmo-consulent kom je vaak voor dit vraagstuk te staan in de praktijk. Het is van groot belang, vooral vanuit gemeentelijk perspectief, dat hier duidelijkheid over bestaat.

“Wmo-consulenten en cliëntondersteuners worstelen vaak met het onderscheid tussen de Wmo en de Wlz, met afwijzingen van CIZ-aanvragen en met verwarring over verantwoordelijkheden wanneer er sprake is van de Wlz. Deze training beoogt zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over deze kwesties.”

Kortom, na deze diepgaande training zal de grensafbakening voor jou als Wmo-consulent helder, begrijpelijk en duidelijk te communiceren naar de burger.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Regulier ticket Masterclass 'Afbakening Wmo en Wlz' – 17 oktober 2024
Ticket Masterclass ‘Afbakening Wmo en Wlz’ – 17 oktober 2024
499,00
Onbeperkt

Lisa de Kramer

De interactieve masterclass wordt geleid door Lisa de Kramer. Lisa heeft uitgebreide ervaring als Wmo-consulent binnen het Sociaal Domein en is momenteel werkzaam als Kwaliteitsmedewerker Wmo en Leerlingenvervoer.

Vanwege haar achtergrond in Toegepaste Gerontologie werd Lisa vaak ingezet als consulent voor oudere doelgroepen, zoals mensen met dementie. Hierdoor raakte ze bekend met de aangrenzende wetgeving, zoals de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet. Lisa deelt haar kennis regelmatig door trainingen te geven over deze wetgeving in de gemeenten waar ze heeft gewerkt. Haar rol als kwaliteitsmedewerker stelt haar in staat om deelnemers op de hoogte te brengen van wijzigingen in regelgeving en recente jurisprudentie vanuit verschillende wetten.

Meer over de Masterclass

In de rol van Wmo-consulent kom je dit vaak tegen: je hebt te maken met een cliënt waarbij je vermoedt dat er mogelijk sprake is van een Wlz-indicatie. Maar hoe bepaal je dit eigenlijk en wat zijn de mogelijke consequenties? Welke informatie verstrek je aan de cliënt (en diens mantelzorgers)?

Wil je meer inzicht krijgen in deze doelgroepen en meer leren over de details van Wlz-zorg? Dan is deze praktische training zeker aan te raden. Tijdens deze eendaagse training krijg je een diepgaand begrip van de inhoud en reikwijdte van de Wlz en de overlappende gebieden met de Wmo.

 

Programma

De training behandelt de volgende onderwerpen:

  • Het zorgwettenstelsel: Wlz in relatie tot Wmo, Zvw en Jeugdwet;
  • Het vereiste onderzoek voor verwijzing naar de Wlz;
  • Wlz-doelgroepen, inclusief de nieuwe doelgroep GGZ-Wonen;
  • De aanvraagprocedure bij het CIZ;
  • Verschillende leveringsvormen van zorg met gedetailleerde uitleg: Zorg met verblijf, volledig pakket thuis (VPT), modulair pakket thuis (MPT), uitleg over PGB;
  • Eigen bijdragen (CAK);
  • PGB in de 4 zorgwetten: overeenkomsten en verschillen;
  • De rol van de SVB en uitleg over het trekkingsrecht;
  • Extra zorgbehoeften: Extra Kosten Thuis (EKT), Meerzorg;
  • Actuele onderwerpen: Deeltijdverblijf (DTV), Wachtstatussen, hulpmiddelen, GGZ-Wonen in de Wlz, GZSP-zorg.

De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Certificering

Na afronding van de training, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Voor wie?

De geavanceerde training is bedoeld voor Wmo-consulenten, cliëntondersteuners, medewerkers van sociaal wijkteams en (nieuwe) medewerkers van zorgkantoren.

Deze training wordt op hbo-niveau aangeboden.

Locatie

De Masterclass vindt plaats in Utrecht.
Adres: Burgemeester Verderlaan 11, 3544 AD in Utrecht.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze verdiepende training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.