Therapeutische Relaties

Landelijk
1 dag
 635,25 Excl. BTW
 635,25 Incl. BTW

In onderzoek na onderzoek komt naar voren dat de therapeutische relatie een belangrijk, zo niet het belangrijkste aandeel heeft in de verklaarde variantie van therapiesucces. In deze training wordt de definitie van de therapeutische relatie zoals omschreven door Bordin aangeleerd. Het zoeken naar overeenstemming over de Doelen en de Taken om die te bereiken binnen een door de client als prettig ervaren Band. Hoe bepalend deze factoren zijn therapiesucces en hoe je dit binnen een behandeling of begeleidingscontact vormgeeft is onderwerp van deze training. De samenwerkingsrelatie met pedagogisch medewerkers, docenten en andere professionals kent ook genoeg uitdagingen. De veranderingsbereidheid van je gesprekspartner leren inschatten en bewerken, of die nu de client is of een medewerker, zorgt er voor dat veranderings- en samenwerkingsprocessen soepeler verlopen. De oplossingsgerichte flowchart geeft richting aan dit zoekproces en handvatten in het hanteren hiervan. Als de samenwerking onder druk staat, kan je dit herkennen aan alliantiebreuken. Het herkennen en hanteren hiervan komt als derde onderwerp van deze dag aan bod.

Deze training is bedoeld voor professionals die met kinderen en jongeren werken. Deze training wordt gegeven op WO-niveau.

Incompany
Wil je deze training met meerdere collega’s volgen? Dat kan! Neem contact met ons op voor meer informatie via [email protected] of bel naar 085-4018365.

Kennispakket
Heb je naast deze training ook interesse in het bijwonen van een Bijscholingsdag of deelname aan een intervisie en/of supervisietraject? Kies dan voor een van onze kennispakketten, hiermee krijg je korting op de totaal prijs. Klik hier voor meer informatie over de kennispakketten, of neem contact met ons op.

Het lesprogramma bestaat uit de volgende onderwerpen:

 • De therapeutisch alliantie en welke verschillende onderdelen daartoe behoren;
 • Oplossingsgerichte flowchart en de verschillende posities daarbinnen;
 • Herkennen en hanteren van alliantiebarsten.

Sjoerd is BIG geregistreerd psychotherapeut en momenteel werkzaam bij Centrum voor Deeltijdbehandeling als regiebehandelaar voor adolescenten en volwassenen met persoonlijkheidsproblematiek. Specialisaties: professionaliteit, oplossingsgerichte (gedrags)therapie, feedback, de therapeutische alliantie en persoonlijkheidsproblematiek (in ontwikkeling).

Sjoerd is werkzaam als freelance trainer, docent en supervisor. Hij is hoofddocent Professionaliteit in de GZ-opleiding, docent bij Universele Factoren in de psychotherapie en KP opleiding van PPO, hoofddocent Oplossingsgericht Werken in de opleiding tot Orthopedagoog Generalist en docent oplossingsgericht werken bij Hanze Pro in verschillende opleidingen.

Leerdoelen:

 • Je beschikt aan het einde van de training over de vaardigheid de therapeutische alliantie te analyseren volgens Band, Doel en Taak;
 • Je kunt de veranderingsbereidheid van de gesprekspartner inschatten middel de oplossingsgericht flowchart;
 • Je herkent alliantiebreuken en zijn in staat deze te adresseren;
 • Je vergroot je gespreksvaardigheden, hebt weet van en ervaring met diverse technieken die je hiervoor kunt inzetten.

De studiebelasting voor deze training is een lesdag en in totaal 6 uren. De lesdag start om 9.30 uur en eindigt om 16.30 uur.

 • Je investering voor deze training bedraagt €635,25
 • De studiematerialen zijn bij de prijs inbegrepen
 • Koffie, thee en de lunch zijn bij de prijs inbegrepen
 • Deze training vereist 5 uur aan literatuurstudie
 • Je ontvangt na het volgen van de training een bewijs van deelname
 • Deze training is geaccrediteerd bij het Accreditatiebureau Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP/NVO Orthopedagoog-Generalist. Geaccrediteerd in de categorie K&J/OG herregistratie voor 6 punten en in de categorie K&J/OG opleiding – behandeling voor 3 punten.

 

Informatie of advies nodig?

085 – 401 83 65 (algemeen) 085 – 130 27 39 (EVC)

Schrijf je vandaag nog in!

 635,25