Esmee over het traineeship gedragswetenschapper

Graag stellen wij je voor aan Esmee: voormalig trainee bij Jeugdprofessionals Nederland. Ze startte met ons traineeship toen zij ontdekte dat ze een brug tussen haar opleiding en het werkveld miste. We gingen met Esmee in gesprek over waarom zij voor het traineeship Gedragswetenschapper heeft gekozen, hoe zij het ervaren heeft en wat ze mee wil geven aan andere net-afgestudeerde orthopedagogen.

Esmee over haar ervaring met het traineeship Gedragswetenschapper

Esmee vertelt: ”Als ik terugkijk op mijn ervaring met het traineeship Gedragswetenschapper, kan ik stellen dat ik het als heel fijn ervaren heb. Mijn eerste werkervaring als gedragswetenschapper in de jeugdzorg was helaas gelijk een negatieve ervaring, waardoor ik het plezier in het werk verloren was. Dit kwam mede doordat er naar mijn mening een grote kloof bestaat in de overgang tussen de studie en het werkveld als orthopedagoog. Het traineeship is ontwikkeld om deze overgang naar het werkveld zo goed en gemakkelijk mogelijk te maken. Dit heb ik ook daadwerkelijk zo ervaren!’’


‘’Het meest waardevolle van dit Traineeship vind ik dat er veel aandacht is voor jou als persoon. Ook merk je dat Jeugdprofessionals Nederland het belangrijk vindt dat je op een fijne werkplek terecht komt waar je de ruimte krijgt om je echt verder te ontplooien als professional.’’

Goede persoonlijke begeleiding en ondersteuning

‘’Door het traineeship ben ik me veel meer zelfverzekerd gaan voelen. Het traineeship heeft dan ook veel bijgedragen aan mijn professionele- en zeker ook mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit komt doordat ik de afgelopen twee jaar, tijdens de werkervaring die ik opgedaan heb in het werkveld, ook heel fijne persoonlijke begeleiding en ondersteuning heb gekregen. Dit was onder andere in de vorm van supervisie, intervisie, en werkbegeleiding. Hierdoor kon ik met mijn vragen altijd bij iemand terecht. Dit maakt dat ik altijd een zeer ervaren sparringpartner had, die mij altijd weer op weg kon helpen. Of dit nou op persoonlijk of professioneel vlak was, ik kon eigenlijk altijd alles delen.’’, vervolgt Esmee.


Ervaringen delen met andere trainees

‘’Het fijne is ook dat dit iemand van buiten de organisatie is. Dit betekent dat deze persoon verder van je af staat en dus heel objectief met je mee kan kijken en denken. Daarnaast heeft het mij ook enorm geholpen om mijn kennis en ervaringen te delen met de andere trainees, en de dingen waar je soms tegenaan kan lopen als beginnend gedragswetenschapper. Hierdoor merk je sterk dat je niet de enige bent die soms met bepaalde dingen worstelt, wat voor mij een grote geruststelling was.’’


Scholing, bijscholingsdagen en SKJ-registratie

’Verder hebben de trainingsdagen die ik (maandelijks) gevolgd heb, enorm bijgedragen aan het versterken van mijn theoretische kennis en mijn zelfvertrouwen. Deze dagen vond ik erg fijn en leerzaam. De trainingsdagen worden door zeer ervaren GZ-psychologen/OG-orthopedagogen gegeven. Zij hebben zoveel kennis en ervaring, waardoor ze vaak fijne praktijkvoorbeelden kunnen geven en in kunnen spelen op de casuïstiek die ingebracht wordt tijdens deze dagen.’’

‘’Verder was het heel inspirerend om deel te nemen aan de Bijscholingsdagen die georganiseerd worden. Hier ontmoet je andere professionals en kun je je kennis nog verder verbreden. Een mooie bijkomstigheid is dat je tijdens het traineeship ook gelijk werkt aan het behalen van jouw SKJ-registratiepunten. Dit heeft bij mij mogelijke stress voorkomen, doordat ik niet zelf heb uit hoeven zoeken hoe ik deze punten bij elkaar zou gaan sprokkelen.’’


Zou Esmee het traineeship aanbevelen?

‘’Ik zou het traineeship zeker aanbevelen aan anderen, omdat ik door deze twee jaar weer heb mogen ervaren dat het werk als gedragswetenschapper heel leuk kan zijn. Terugkijkend naar hoe ik binnengekomen ben bij het traineeship en nu, heb ik geleerd om weerbaar te zijn, op persoonlijk- en professioneel vlak te groeien, te ervaren wat persoonlijk leiderschap daadwerkelijk is, maar dus vooral: om enthousiast te zijn en plezier te ervaren in het werk als gedragswetenschapper!’’

Esmee over haar ervaring met het traineeship gedragswetenschapper van Jeugdprofessionals Nederland

Blijf op de hoogte

Mis niets van de ontwikkelingen in het domein Jeugd. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil jij ook je eerste carrièrestap zetten na het afronden van je studie en doorgroeien tot een volwaardige, vakbekwame gedragswetenschapper? Solliciteer op ons traineeship!