LVB – Relatiegericht contact (dagtraining)

Het aansluiten bij het kunnen en aankunnen in de LVB-sector

In deze training ontwikkel je de vaardigheden om op relatiegerichte wijze beweging te creëren binnen de problematiek bij cliënten met LVB. De vaardigheden die je na deze training kan toepassen zorgen ervoor dat je op verbindende wijze communiceert met de cliënt en het cliëntsysteem. Doordat jij beter aansluit bij de LVB’er en het cliëntsysteem, voelen deze zich gezien en komt er meer ruimte om stap voor stap te werken aan verandering met erkenning voor wat al goed gaat. Tijdens deze dagtraining werkt de trainer samen met een trainingsacteur.

Door middel van een samenspel tussen theorie en praktische oefeningen vergroot je je mogelijkheden in het aansluiten bij en het communiceren binnen het cliëntsysteem met LVB-problematiek. Je leert zorg te dragen voor een verbindende communicatie, waardoor je op een relatiegerichte wijze beweging kan creëren binnen de problematiek waar je binnen het gezin mee te maken krijgt. Doordat de LVB’er zich gezien voelt, komt er meer ruimte om stap voor stap te werken aan verandering met erkenning voor wat al goed gaat.

Na de training:

  • Weet je wat het verschil is tussen kunnen en aankunnen en wat dat kan betekenen voor iemand met een LVB;
  • Weet je hoe je door middel van de ijsbergen (McLelland) kan kijken naar de onderliggende behoefte van het gedrag van de persoon met een LVB;
  • Weet je hoe je het beste aan kan sluiten bij iemand met een LVB; 
  • Weet je hoe je in de communicatie aan kan sluiten bij iemand met een LVB;
  • Kan je onder de waterlijn kijken bij jezelf en de persoon met een LVB.

Leeruitkomsten:

Door deze training krijg jij kennis aangereikt over het omgaan met mensen met een LVB. Daarnaast wordt er door de inzet van werkvormen en oefeningen inzicht vergaard over het eigen denken, voelen, willen en handelen en over dat van een ander, wat invloed kan hebben op de houding en het gedrag van de professional ten opzichte van de persoon met LVB en er handelingsalternatieven ontstaan.

Trainer: Jeanine van der Lans

Jeanine van der Lans heeft ruim 25 jaar ervaring binnen de gehandicaptenzorg als begeleider. Sinds 2019 zet ze haar ervaring, kennis en kunde onder andere in als casemanager en coach binnen de gehandicaptenzorg. In haar loopbaan is ze werkzaam geweest bij verschillende doelgroepen met een licht tot ernstig verstandelijke beperking en met bijkomende persoonlijkheids- en ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme, een disharmonisch profiel enz.

Naast haar baan bij de gehandicaptenzorg is Jeanine werkzaam als organisatie begeleider, (team)coach en supervisor. Jeanine werkt graag met en vanuit verbinding. Ze is eerlijk, duidelijk en een kei in het stellen van functioneel kritische vragen. Met haar humor zorgt ze voor luchtigheid.

Programma

Het lesprogramma bestaat uit de volgende onderwerpen:

  • Theorie over LVB: disharmonisch profiel; kunnen en aankunnen;
  • Oefening;
  • Theorie over Communicatie;
  • Oefening;
  • IJsberg (McLelland): eigen ijsberg en die van de ander;
  • Oefening;
  • Hoe aan te sluiten bij de ander met LVB in houding, gedrag en communicatie.

Meld je nu aan voor de Bijscholingsdag

Wil jij deze training volgen? Meld je via onderstaande link direct aan voor deze Bijscholingsdag!