Omscholen naar Jeugdzorg

Zit jij erover na te denken om je te laten omscholen naar jeugdzorg? Dat is vaak een grote stap, die je niet zomaar neemt. Het is goed om jezelf te verdiepen in het domein Jeugd. In dit artikel vertellen wij je stap voor stap hoe je je kunt laten omscholen tot jeugdzorgwerker. Zo komen er verschillende opleidingen aan bod en lees je over wat het werken in de jeugdzorg precies inhoudt.

Hoe omscholen naar jeugdzorg?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je te laten omscholen naar jeugdzorg. Allereerst is het belangrijk dat je kijkt naar het niveau waarop jij je wilt laten omscholen. Er bestaan namelijk verschillende niveaus van jeugdzorgwerkers, welke afhankelijk zijn van je diploma. Je hebt jeugdzorgwerker A, B en C op hbo-niveau en jeugdzorgwerker D op mbo-niveau. Voor elk niveau ben jij specifieke vaardigheden en competenties nodig.

Omscholen naar jeugdzorg doe je met deze opleidingen

Om de juiste kennis en kunde op te doen om te kunnen werken in de jeugdzorg kun je een opleiding volgen. Ook hierin zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullende hbo-opleiding als jij wel de opleiding Social Work hebt gevolgd, maar met een andere specialisatie dan jeugd. Heb jij een opleiding in de richting van pedagogiek of psychologie gevolgd?

Dan kun jij een verkorte hbo-opleiding volgen, waarbij je vrijstelling kunt krijgen voor een behoorlijk aantal vakken. Heb jij nog geen relevante opleiding gevolgd? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een hbo-opleiding in deeltijd te volgen. Op die manier kun jij werken en leren combineren en hoef je dus niet volledig terug de schoolbanken in.

Werken in de jeugdzorg

Met een functie in de jeugdzorg heb je leuk, belangrijk én uitdagend beroep. Met jouw werk zorg je ervoor dat jongeren en kinderen veilig kunnen opgroeien. Het is dus belangrijk dat jij genoeg kennis en kunde in huis hebt om dit zo succesvol mogelijk te doen. Om deze professionaliteit te kunnen garanderen, moet je als jeugdzorgwerker of andere jeugd- en gezinsprofesssionals geregistreerd zijn bij het SKJ. Met deze registratie toon jij aan dat jij over de juiste kennis en ervaring beschikt om jouw werk met kinderen en jongeren uit te voeren.

Voor deze registratie gelden een paar opleidingseisen. Welke eisen dit precies zijn kun je lezen op de website van SKJeugd. Over het algemeen geldt dat je een hbo-opleiding moet hebben afgerond in een relevante richting. Voldoe jij nog niet aan de eisen? Dan is er de mogelijkheid om een EVC-traject te volgen, waarmee jij aan kan tonen dat jij over alle competenties beschikt.

omscholen naar jeugdzorg

Aan de slag in de jeugdzorg

Als jij je hebt laten omscholen naar jeugdzorg op hbo-niveau dan is de kans groot dat jij een SKJ-registratie hebt, of aan kunt vragen. Met deze registratie heb jij een goede positie op de arbeidsmarket, omdat voor bijna alle functies op hbo-niveau in de jeugdzorg is een SKJ-registratie verplicht. Ben jij op zoek naar een uitdagende functie? Wij helpen je graag. Jeugdprofessionals Nederland heeft een ruim aanbod aan vacatures in de jeugdzorg. Door de afwisselende werkzaamheden blijft het werk interessant en is geen dag hetzelfde. Onze openstaande vacatures bekijk je hier. Meer weten over detachering in de jeugdzorg? Neem contact met ons op via de onderstaande button. Wij beantwoorden graag al je vragen!