Veerkracht bij kinderen: samen herstellen na geweld

De training ‘Veerkracht bij kinderen: samen herstellen na geweld’ geeft uitleg over de methodiek ‘Veerkracht’ die wordt gebruikt binnen de vrouwenopvangcentra, om kinderen te begeleiden in het navigeren van onveilige situaties die zij hebben meegemaakt, of zelfs nog steeds meemaken. Er zijn veel discussies over de juiste aanpak van trauma: vooral wanneer therapie/coaching moet worden ingezet en hoe belastend of helpend dat mogelijk zou zijn.

De visie vanuit Veerkracht stelt stevig: kinderen zijn dusdanig veerkrachtig dat zij in staat zijn om te herstellen van trauma(tische gebeurtenissen), ook als er veel is gebeurd. De noodzaak dat een kind wordt gesproken is hoog en belangrijk (uit onderzoek gebleken dat kinderen hier zelf ook behoefte aan hebben en in de jeugdbescherming zelfs verplicht). Veerkracht biedt tools om met kinderen én ouders te praten over wat er is gebeurd en hoe het gezin met elkaar de veiligheid kan vergroten.

Na de training:

  • Heb je basis kennis over de methodiek Veerkracht;
  • Kan je op een krachtgerichte en traumasensitieve wijze omgaan met ouders en kinderen;
  • Ben je geprikkeld om na te denken over de huidige manier van begeleiding en aanbod voor kinderen en gezinnen;
  • Heb je verschillende ideeën over welke materialen je in kunt zetten voor kindgesprekken.

Trainer: Viviënne Martens

Als net afgestuurde pedagoog startte Viviënne tien jaar geleden als kinderhulpverlener in de vrouwenopvang. Daarna stroomde zij door naar de wereld van asielzoekers en vreemdelingen, waar haar expertise in trainingen werd geboren. In verschillende landen begon zij met het geven van Nederlandse culturele oriëntatie trainingen aan gezinnen met uiteenlopende omstandigheden en culturele achtergronden. Na een korte uitstap te hebben gemaakt naar de jeugdgroep van het AMV, besloot ze in dienst te gaan bij Veilig Thuis, waar ze 4 jaar in verschillende functies heeft gewerkt. Hier heeft zij haar passie voor leren van én met elkaar doorgezet als mentor voor startende medewerkers en jong professionals. Daarnaast heeft zij trainingen aan studenten en professionals over verschillende thema’s mogen geven. In Utrecht heeft zij een jaar gewerkt bij de vrouwenopvang, waar ze cliënten trainingen heeft gegeven over opvoeding, geweld en zelfinzicht. Met haar gevulde rugzak is zij uitgenodigd om aan te sluiten als jeugdbeschermer bij de proeftuinen van Utrecht: het EVU. Ook wel bekend als ‘toekomstscenario kind- en gezinsbescherming’, in opdracht van de overheid. In verschillende rollen hoopt zij met haar kennis een steentje bij te kunnen dragen aan het verbeteren (en versnellen) van de jeugdzorgketen en het verbreden van onze kennis en te doen wat écht werkt!

Onderwerpen

  • De speerpunten en tools vanuit de methodiek Veerkracht, zoals gehanteerd in de vrouwenopvang (krachtgericht en traumasensitief);
  • Bespreekbaar maken van (on)veiligheid met kinderen en ouders;
  • Informatie over trauma, window of tolerance en hoe hier op in te spelen;
  • Leren van tools die je kan inzetten voor kindgesprekken en/of oudergesprekken.

Meld je nu aan voor de Bijscholingsdag

Wil jij deze training volgen? Meld je dan nu aan voor de Bijscholingsdag! Aanmelden doe je via de button hieronder.