Werken in het gedwongen kader

Jeugdprofessionals werken zowel in het vrijwillig als in het gedwongen kader. Dit vraagt om kennis van wetgeving en van het proces wat zo nodig wordt bewandeld om te zorgen dat kinderen en gezinnen in veiligheid kunnen opgroeien en wonen.

In de training wordt aandacht besteed aan de jeugdbeschermingsmaatregelen en wat dit vraagt van jou om, ondanks de opgelegde zorg aan gezinnen, samen te werken aan de ontwikkelingsbedreigingen. Hierbij is tijdens de training aandacht voor de werkzame factoren in de samenwerking met gezinnen en is specifieke aandacht voor werken met mensen met LVB. Ook staan we stil bij de eigen positie van de hulpverlener, de waarden die hij belangrijk vindt in het werkveld.

Tijdens de training leer je hoe je kan werken aan motivatie van mensen om de ontwikkelingsbedreigingen binnen gezinnen te verminderen. Dit vraagt van jou dat jij je bewust bent van jouw eigen normen en waarden, van jouw beroepshouding en vraagt kennis over de (specifieke) doelgroep als LVB of omgaan met jongeren. Het werken in het gedwongen kader vraagt om kennis van de jeugdbeschermingsmaatregelen en hoe hierin als professional te acteren. Hierbij blijft het te allen tijde zeer belangrijk om samen met gezinnen te zoeken naar de meest passende hulp. Deze training besteedt aandacht aan de richtlijnen jeugdzorg en jeugdbescherming en hoe deze binnen het gedwongen kader te gebruiken.  

Na de training:

  • Heb je kennis van de jeugdbeschermingsmaatregelen en de motiverende factoren en weerstanden binnen het gedwongen kader;
  • Heb je kennis van de eigen positie binnen het gedwongen kader;
  • Ken je de specifieke factoren in het werken met mensen met een licht verstandelijke beperking binnen het gedwongen kader;
  • Ben jij je meer bewust van jouw eigen handelen en positie.

Trainer: Janet Nieuwland

Janet Nieuwland geeft vanuit langdurige werkervaring als jeugdbeschermer, jeugdconsulent en gezinsbehandelaar bij verschillende organisaties nu trainingen aan professionals uit het werkveld van de jeugdzorg of de WMO. Janet zet haar werkervaring in tijdens de trainingen en geeft aandacht aan wat je raakt in je werk. Aan de gebieden waar je talenten en kwaliteiten liggen. Hierbij maakt zij graag gebruik van inspirerende opdrachten en draagt ze de nodige kennis over.

Programma

  • Jeugdbeschermingsmaatregelen
  • Samenwerking met gezinnen
  • LVB
  • Motivatie tot gedragsverandering

Meld je nu aan voor de Bijscholingsdag

Wil jij deze training volgen? Meld je dan nu aan voor de Bijscholingsdag! Aanmelden doe je via de button hieronder.