Ben jij jeugdprofessional en toe aan nieuwe inzichten, inspiratie en praktische handvatten? Op dinsdag 23 september organiseren we een online bijscholingsdag speciaal voor jou. Een ochtend vol verdieping en vakinhoudelijke groei, die je gewoon kunt volgen vanuit huis of vanaf je eigen werkplek.
Je volgt één verdiepende training van 9.30 tot 13.30 uur, inclusief een korte pauze rond lunchtijd. Je hebt de keuze uit vier actuele onderwerpen, zorgvuldig geselecteerd op basis van de uitdagingen die jeugdprofessionals dagelijks tegenkomen. De trainingen worden verzorgd door ervaren en bevlogen trainers met veel praktijkkennis.
Je kunt kiezen uit:
Naast nieuwe inzichten en praktische tools, levert de bijscholingsdag je ook 4 SKJ-punten op. Een mooie stap in je professionele ontwikkeling én het behoud van je registratie.
Omdat online leren best intensief kan zijn, zorgen we voor een beetje extra aandacht. Vooraf ontvang je een goed gevuld snackpakket, zodat je er thuis of op je werkplek extra comfortabel bij zit. Want leren mag ook gewoon leuk zijn.
Zorg dat je erbij bent op dinsdag 23 september en kies de training die het beste bij jouw leerwensen past. Kun je bij deze online bijscholingsdag er niet bij zijn? Bekijk dan onze andere Bijscholingsdagen hier!
De bijscholingsdag vindt online plaats op dinsdag 23 september via Zoom.
We starten om 9.30 uur en ronden af om 13.30 uur. Een compacte, interactieve bijscholingsdag met volop ruimte voor verdieping én verbinding – gewoon vanaf je eigen werkplek.
Het volgen van een training naar keuze;
Behaal 4 SKJ-punten voor je herregistratie;
Een goed gevuld snackpakket thuisbezorgd;
Inspiratie van experts uit het werkveld;
Ontmoet online collega’s uit het hele land.
Via Zoom
Deelname aan de online bijscholingsdag op dinsdag 23 september kost €180 per persoon.
De training ‘Trauma bij kinderen: samen herstellen na geweld’ geeft basisuitleg over trauma en hechting en het belang van spreken met kinderen die onveiligheid meemaken. Want hoe en op welke manier spreek je met kinderen over geweld? Deze training geeft een stuk basistheorie over trauma en hechting en een deel praktische tools om te gebruiken in gesprekken met kinderen. Daarbij wordt er gekeken vanuit de basisprincipes van de methodiek ‘Veerkracht’ die wordt gehanteerd binnen de vrouwenopvangcentra, om kinderen en diens ouders te begeleiden in het navigeren van onveilige situaties en kunnen werken aan het vergroten van de veiligheid. De visie vanuit Veerkracht stelt stevig: kinderen zijn dusdanig veerkrachtig dat zij in staat zijn om te herstellen van trauma(tische gebeurtenissen), ook als er veel is gebeurd.
Tijdens de training Geweldloos Verzet krijg je onder meer antwoord op de vraag: ‘Wat te doen met jongeren die grensoverschrijdend gedrag laten zien’? Voorbeelden van dit gedrag zijn verbale agressie, fysieke agressie, niet nakomen van afspraken, het terroriseren van de thuissituatie, gebruik van alcohol of drugs, of van huis weglopen. Voorop staat steeds een geweldloze, niet escalerende basishouding die vertrekt vanuit de eigen verantwoordelijkheid, van wat de volwassene zelf kan doen en met de nadruk op de actie en niet op het resultaat. Op deze manier worden ouders en ook hulpverleners geholpen om een constructief antwoord te vinden op probleemgedrag.
Docent Corné Legemaat
Leerdoelen
Soms moet je als professional iets aan een kind uitleggen en soms is dit best wel ingewikkeld, vooral als de boodschap zelf niet heel eenvoudig is. Professioneel tekenen kan je helpen je boodschap duidelijker en effectiever over te brengen op het kind, zodat deze het begrijpt en de boodschap ook nog eens blijft hangen. Daarnaast kun je tekeningen ook gebruiken om het verhaal van het kind samen te vatten, zodat je zeker weet of je het goed begrepen hebt.
In deze training leer je tekeningen te gebruiken om je boodschap kracht bij te zetten en leer je hoe je je tekeningen zo duidelijk mogelijk maakt. Je gaat hierbij aan de slag met verschillende vormen, lijnen en technieken en leert deze te combineren voor het verduidelijken van je boodschap of die van het kind.
Seksuele- en genderdiversiteit is een thema dat nu veel aandacht krijgt in de media, maar wat eigenlijk altijd van belang is. Zowel in de vroege kindertijd als de adolescentie zijn kinderen en jongeren bezig met het vinden van hun identiteit waar hun seksuele en genderidentiteit een groot onderdeel van is. Het ontdekken en ontwikkelen van je identiteit en je seksualiteit zijn ontwikkeltaken voor elk kind en elke jongere. Daarmee wordt het tegelijkertijd een opvoedtaak voor ouders, verzorgers, docenten en andere betrokkenen die een pedagogische taak hebben ten opzichte van kinderen en jongeren.
In de training leer jij wat seksuele- en genderdiversiteit inhoudt, waarom het belangrijk is om daar aandacht voor te hebben tijdens jouw werk en hoe je in gesprek kunnen gaan over deze onderwerpen.