Webinar Autisme en gender

Online
 29,00

Steeds vaker zien wij dat jongeren genderzoekend zijn, zoekend naar hun genderidentiteit of hier vragen over hebben. Zo ook jongeren met autisme. Tijdens deze dag kijken wij wat dit nu allemaal precies is, genderidentiteit, genderdiversiteit, genderproblematiek, genderexpressie, enz. We kijken hoe mensen met autisme hier naar kijken, welke vragen er zijn en welke houding als begeleider helpend kan zijn. Hoe vaak komt het voor? Wat is genderdysforie en hoe ziet een transitie er eigenlijk uit? Een webinar vol kennis en inzichten.

Sinds een aantal jaren horen we veel in de media over gender, waarbij er allerlei termen worden gebruikt. Het lijkt alsof transgender ineens veel vaker voorkomt. De wachtlijsten voor behandeling worden steeds groter. Toch is dit niet iets van de laatste tijd.

Ook in de hulpverlening aan kinderen en jongeren met autisme zien we steeds vaker cliënten met gendervraagstukken. Als je merkt dat die vraagstukken spelen, is het goed om er op in te gaan. Veel hulpverleners zijn handelingsverlegen op dat gebied. Vaak is dit omdat zij niet veel afweten van gender, daarom gaan we eerst kijken naar wat dit nu precies is en welke termen er zijn.

In deze webinar leer je hoe mensen met autisme naar gender kijken, welke vragen er zijn en welke houding als begeleider helpend kan zijn. Hoe vaak komt het voor? Wat is genderdysforie en hoe ziet een transitie er eigenlijk uit?

Onderwerpen:

  • Terminologie
  • Genderontwikkeling
  • Autisme en gender
  • Transities

Leerdoelen:

  • Je kent de diverse termen rondom gender.
  • Je weet hoe je met kinderen en jongeren in gesprek kunt gaan over gender.
  • Je weet wat genderdysforie is.
  • Je kent de prevalentie bij kinderen en jongeren met ASS.
  • Je kent de diverse transities.
  • Je kan vanuit het autistisch denken van kinderen en jongeren kijken naar de hulpvragen van de persoon.
  • Je weet hoe die een jongere met ASS en genderproblematiek kan begeleiden.
  • Je weet welke houding hierbij belangrijk is.

Deze cursus is geschikt voor professionals die in hun werk in aanraking komen kinderen met autisme die zoekend zijn naar hun genderidentiteit of die hier vragen over hebben, maar die hier nog weinig kennis van- of (werk)ervaring mee hebben. Deze webinar biedt waardevolle inzichten en tools die in praktijk toegepast kunnen worden.

Opleidingsniveau

De webinar is op hbo-niveau.

Voor de webinar ‘Autisme en gender’ krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na aanschaf van de webinar toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Certificering

Wanneer je de webinar hebt doorlopen ontvang je een bewijs van deelname.

Accreditatie

Het bewijs van deelname kun je bij het SKJ indienen in de categorie informeel leren. Voor een webinar van deze duur is het niet mogelijk punten te ontvangen in de categorie formeel leren.

 

 29,00

Wellicht vind je dit ook interessant

Webinar Jeugdwet Actueel: Lunch & Leer – Afwegingskader in verordening

De Jeugdwet is een dynamische wet. Nieuwe inzichten, rechterlijke uitspraken of politieke besluitvorming kunnen leiden tot aanpassingen in de Jeugdwet. Het is aan jou de taak om op de hoogte te zijn van de laatste wijzigingen. Deze sessie helpt jou jouw kennis op dit vlak altijd actueel te houden. In de sessie van 5 juli 2024 vervolgde Wim Peters de vorige lunchsessie over het afwegingskader in de verordening.

Trauma bij kinderen: samen herstellen na geweld

De training ‘Veerkracht bij kinderen: samen herstellen na geweld’ geeft uitleg over de methodiek ‘Veerkracht’ die wordt gebruikt binnen de vrouwenopvangcentra, om kinderen te begeleiden in het navigeren van onveilige situaties die zij hebben meegemaakt, of zelfs nog steeds meemaken. Er zijn veel discussies over de juiste aanpak van trauma: vooral wanneer therapie/coaching moet worden ingezet en hoe belastend of helpend dat mogelijk zou zijn. De visie vanuit Veerkracht stelt stevig: kinderen zijn dusdanig veerkrachtig dat zij in staat zijn om te herstellen van trauma(tische gebeurtenissen), ook als er veel is gebeurd.

E-learning Autisme bij meisjes

Autisme bij meisjes wordt vaak nog steeds niet goed herkend. Het ziet er anders uit dan autisme bij jongens en de aandachtspunten voor begeleiding zijn ook vaak anders. Die verschillen en wat dat inhoudt voor de begeleiding zullen wij tijdens deze training behandelen. Een training vol theorie, praktijkvoorbeelden en oefeningen.