Veerkracht bij kinderen: samen herstellen na geweld

Op aanvraag
 574,75
Jeugd- en gezinsprofessionals

De training ‘Veerkracht bij kinderen: samen herstellen na geweld’ geeft uitleg over de methodiek ‘Veerkracht’ die wordt gebruikt binnen de vrouwenopvangcentra, om kinderen te begeleiden in het navigeren van onveilige situaties die zij hebben meegemaakt, of zelfs nog steeds meemaken. Er zijn veel discussies over de juiste aanpak van trauma: vooral wanneer therapie/coaching moet worden ingezet en hoe belastend of helpend dat mogelijk zou zijn. De visie vanuit Veerkracht stelt stevig: kinderen zijn dusdanig veerkrachtig dat zij in staat zijn om te herstellen van trauma(tische gebeurtenissen), ook als er veel is gebeurd. De noodzaak dat een kind wordt gesproken is hoog en belangrijk (uit onderzoek gebleken dat kinderen hier zelf ook behoefte aan hebben en in de jeugdbescherming zelfs verplicht). Veerkracht biedt tools om met kinderen én ouders te praten over wat er is gebeurd en hoe het gezin met elkaar de veiligheid kan vergroten.

Deze training is bedoeld voor professionals die met kinderen en jongeren werken die een traumatische ervaringen hebben opgedaan. Deze training wordt gegeven op hbo-niveau.

Incompany
Wil je deze training met meerdere collega’s volgen? Dat kan! Neem contact met ons op voor meer informatie via [email protected] of bel naar 085-4018365.

Kennispakket
Heb je naast deze training ook interesse in het bijwonen van een Bijscholingsdag of deelname aan een intervisie en/of supervisietraject? Kies dan voor een van onze kennispakketten, hiermee krijg je korting op de totaalprijs. Klik hier voor meer informatie over de kennispakketten, of neem contact met ons op.

In de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De speerpunten en tools vanuit de methodiek Veerkracht, zoals gehanteerd in de vrouwenopvang (krachtgericht en traumasensitief)
  • Bespreekbaar maken van (on)veiligheid met kinderen en ouders
  • Informatie over trauma, window of tolerance en hoe hier op in te spelen
  • Leren van tools die je kan inzetten voor kindgesprekken en/of oudergesprekken

Viviënne Martens

Als net afgestuurde pedagoog startte Viviënne tien jaar geleden als kinderhulpverlener in de vrouwenopvang. Daarna stroomde zij door naar de wereld van asielzoekers en vreemdelingen, waar haar expertise in trainingen werd geboren. In verschillende landen begon zij met het geven van Nederlandse culturele oriëntatie trainingen aan gezinnen met uiteenlopende omstandigheden en culturele achtergronden. Na een korte uitstap te hebben gemaakt naar de jeugdgroep van het AMV, besloot ze in dienst te gaan bij Veilig Thuis, waar ze 4 jaar in verschillende functies heeft gewerkt. Hier heeft zij haar passie voor leren van én met elkaar doorgezet als mentor voor startende medewerkers en jong professionals. Daarnaast heeft zij trainingen aan studenten en professionals over verschillende thema’s mogen geven. In Utrecht heeft zij een jaar gewerkt bij de vrouwenopvang, waar ze cliënten trainingen heeft gegeven over opvoeding, geweld en zelfinzicht. Met haar gevulde rugzak is zij uitgenodigd om aan te sluiten als jeugdbeschermer bij de proeftuinen van Utrecht: het EVU. Ook wel bekend als ‘toekomstscenario kind- en gezinsbescherming’, in opdracht van de overheid. In verschillende rollen hoopt zij met haar kennis een steentje bij te kunnen dragen aan het verbeteren (en versnellen) van de jeugdzorgketen en het verbreden van onze kennis en te doen wat écht werkt!

Na de training:

  • Heb je basis kennis over de methodiek Veerkracht;
  • Kan je op een krachtgerichte en traumasensitieve wijze omgaan met ouders en kinderen;
  • Ben je geprikkeld om na te denken over de huidige manier van begeleiding en aanbod voor kinderen en gezinnen;
  • Heb je verschillende ideeën over welke materialen je in kunt zetten voor kindgesprekken.

De studiebelasting voor deze training is een dagdeel van in totaal 6 uur. De lesdag start om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

  • Je investering voor deze training bedraagt €574,75
  • De studiematerialen zijn bij de prijs inbegrepen
  • Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen
  • Na afronding van de training ontvang je een bewijs van deelname
  • Voor deze training is de accreditatie aangevraagd bij het SKJ voor 6.00 punten in de categorie formeel leren

 574,75

Wellicht vind je dit ook interessant

Samenwerking gezinshuis en jeugdbescherming

Als gezinshuisouder heb je regelmatig te maken met een jeugdbeschermer, wanneer de jeugdige gedwongen of ongedwongen geplaatst is en onder toezicht of voogdij staat van een Gecertificeerde Instelling. Beide spelen jullie allebei een belangrijke rol in de zorg voor en het toezicht op de jeugdige. Omdat jullie dit beiden vanuit een andere rol doen ontstaat er soms onbegrip en/of frictie. Hoe ga je hiermee om? En hoe kom je samen tot een resultaat dat het beste is voor de jeugdige? Ook als er geen frictie is, is het belangrijk aandacht te hebben voor een goede samenwerking. Dit alles wordt behandeld in deze training.

Webinar Jeugdwet Actueel: Lunch & Leer – Afwegingskader in verordening

De Jeugdwet is een dynamische wet. Nieuwe inzichten, rechterlijke uitspraken of politieke besluitvorming kunnen leiden tot aanpassingen in de Jeugdwet. Het is aan jou de taak om op de hoogte te zijn van de laatste wijzigingen. Deze sessie helpt jou jouw kennis op dit vlak altijd actueel te houden. In de sessie van 5 juli 2024 ging Wim Peters in op het afwegingskader in de verordening.

Kennisdag Trauma

Deze Kennisdag biedt de mogelijk om nieuwe kennis op te doen en je te verdiepen in één specifiek onderwerp. Je volgt een programma die wordt gegeven door echte deskundigen, die met de hele groep de diepte induiken in één thema.