Trauma bij kinderen: samen herstellen na geweld

 524,00 574,00
SKJ

De training ‘Trauma bij kinderen: samen herstellen na geweld’ geeft basisuitleg over trauma en hechting en het belang van spreken met kinderen die onveiligheid meemaken. Want hoe en op welke manier spreek je met kinderen over geweld? Deze training geeft een stuk basistheorie over trauma en hechting en een deel praktische tools om te gebruiken in gesprekken met kinderen. Daarbij wordt er gekeken vanuit de basisprincipes van de methodiek ‘Veerkracht’ die wordt gehanteerd binnen de vrouwenopvangcentra, om kinderen en diens ouders te begeleiden in het navigeren van onveilige situaties en kunnen werken aan het vergroten van de veiligheid. De visie vanuit Veerkracht stelt stevig: kinderen zijn dusdanig veerkrachtig dat zij in staat zijn om te herstellen van trauma(tische gebeurtenissen), ook als er veel is gebeurd.


Deze training is bedoeld voor professionals die met kinderen en jongeren werken die traumatische ervaringen hebben opgedaan. Deze training wordt gegeven op hbo-niveau.

Incompany
Wil je deze training met meerdere collega’s volgen? Dat kan! Neem contact met ons op voor meer informatie via [email protected] of bel naar 085-4018365.

Kennispakket
Heb je naast deze training ook interesse in het bijwonen van een Bijscholingsdag of deelname aan een intervisie en/of supervisietraject? Kies dan voor een van onze kennispakketten, hiermee krijg je korting op de totaalprijs. Klik hier voor meer informatie over de kennispakketten, of neem contact met ons op.

In de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De speerpunten en tools vanuit de methodiek Veerkracht, zoals gehanteerd in de vrouwenopvang (krachtgericht en traumasensitief)
  • Bespreekbaar maken van (on)veiligheid met kinderen en ouders
  • Informatie over trauma, window of tolerance en hoe hier op in te spelen
  • Leren van tools die je kan inzetten voor kindgesprekken en/of oudergesprekken

Viviënne Martens

Als net afgestuurde pedagoog startte Viviënne ruim tien jaar geleden als kinderhulpverlener in de vrouwenopvang. Daarna stroomde zij door naar de wereld van asielzoekers en vreemdelingen, waar haar expertise in trainingen werd geboren. In verschillende landen begon zij met het geven van Nederlandse culturele oriëntatie trainingen aan gezinnen met uiteenlopende omstandigheden en culturele achtergronden. Daarna is zij in dienst gegaan bij Veilig Thuis, waar ze in verschillende functies heeft gewerkt en getraind. Hier heeft zij haar passie voor leren van én met elkaar doorgezet als mentor voor startende medewerkers en jonge professionals. Ook aan cliënten heeft zij trainingen gegeven over opvoeding, geweld, zelfinzicht en herstel. Met haar gevulde rugzak is zij uitgenodigd om aan te sluiten als expert binnen de proeftuin van Utrecht: het EVU. Ook wel bekend als ‘toekomstscenario kind- en gezinsbescherming’ of ‘regionaal veiligheidsteam’. Vanuit verschillende rollen hoopt zij met haar kennis een steentje bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de jeugdzorgketen en het verbreden van onze kennis en samenwerking en te doen wat écht werkt!

Na de training:

  • Heb je basis kennis over de methodiek Veerkracht;
  • Kan je op een krachtgerichte en traumasensitieve wijze omgaan met ouders en kinderen;
  • Ben je geprikkeld om na te denken over de huidige manier van begeleiding en aanbod voor kinderen en gezinnen;
  • Heb je verschillende ideeën over welke materialen je in kunt zetten voor kindgesprekken.

De studiebelasting voor deze training is een dagdeel van in totaal 6 uur. De lesdag start om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

  • Je investering voor deze training bedraagt €574,75
  • De studiematerialen zijn bij de prijs inbegrepen
  • Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen
  • Na afronding van de training ontvang je een bewijs van deelname
  • Deze training is door het SKJ geaccrediteerd met 6.00 punten in de categorie formeel leren

Hulp of advies nodig?

Heb je vragen over deze training? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via
Detachering voor werkgevers

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Motiverende Gespreksvoering

Ontdek tijdens deze e-learning hoe je weerstand effectief kunt transformeren naar groei en verandering door middel van motiverende gespreksvoering (MGV). Deze e-learning biedt je als jeugdprofessional inzicht in de mechanismen van gedragsverandering en voorziet je van praktische tools om weerstand te overwinnen en groei en verandering te bevorderen. Je leert hoe je motivatie en gedragsverandering kunt stimuleren.

Hoogsensitiviteit in de jeugdzorg

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die bij 1 op de 5 voorkomt, een grote groep mensen dus, en toch is het nog vaak zo onbekend. En onbekend maakt onbemind. Echter, wanneer we de wetenschap als fundament gebruiken en richten op praktische toepasbaarheid van de kennis, maken we het verschil. Ook in jeugdzorg. Tijdens deze training staat het begrijpen, (h)erkennen en praktisch benaderen van hoogsensitiviteit centraal.

Kennisabonnement online leerplatform

Het online leerplatform biedt professionals die met kinderen en jongeren werken toegang tot actuele e-learnings en webinars, variërend van persoonlijke ontwikkeling tot vakinhoudelijke modules. Ontwikkeld door vakspecialisten, helpt het platform je kennis en vaardigheden te versterken.