E-learning Autisme en gender

Online
 69,00
2 uur
Jeugd- en gezinsprofessionals

Steeds vaker zien wij dat jongeren genderzoekend zijn, zoekend naar hun genderidentiteit of hier vragen over hebben. Zo ook jongeren met autisme. Tijdens deze dag kijken wij wat dit nu allemaal precies is, genderidentiteit, genderdiversiteit, genderproblematiek, genderexpressie, enz. We kijken hoe mensen met autisme hier naar kijken, welke vragen er zijn en welke houding als begeleider helpend kan zijn. Hoe vaak komt het voor? Wat is genderdysforie en hoe ziet een transitie er eigenlijk uit? Een e-learning vol kennis, oefeningen en inzichten.

Sinds een aantal jaren horen we veel in de media over gender, waarbij er allerlei termen worden gebruikt. Het lijkt alsof transgender ineens veel vaker voorkomt. De wachtlijsten voor behandeling worden steeds groter. Toch is dit niet iets van de laatste tijd.

Ook in de hulpverlening aan kinderen en jongeren met autisme zien we steeds vaker cliënten met gendervraagstukken. Als je merkt dat die vraagstukken spelen, is het goed om er op in te gaan. Veel hulpverleners zijn handelingsverlegen op dat gebied. Vaak is dit omdat zij niet veel afweten van gender, daarom gaan we eerst kijken naar wat dit nu precies is en welke termen er zijn.

In deze e-learning leer je hoe mensen met autisme naar gender kijken, welke vragen er zijn en welke houding als begeleider helpend kan zijn. Hoe vaak komt het voor? Wat is genderdysforie en hoe ziet een transitie er eigenlijk uit?

Onderwerpen:

 • Terminologie
 • Genderontwikkeling
 • Autisme en gender
 • Transities

Leerdoelen:

 • Je kent de diverse termen rondom gender.
 • Je weet hoe je met kinderen en jongeren in gesprek kunt gaan over gender.
 • Je weet wat genderdysforie is.
 • Je kent de prevalentie bij kinderen en jongeren met ASS.
 • Je kent de diverse transities.
 • Je kan vanuit het autistisch denken van kinderen en jongeren kijken naar de hulpvragen van de persoon.
 • Je weet hoe die een jongere met ASS en genderproblematiek kan begeleiden.
 • Je weet welke houding hierbij belangrijk is.

Deze cursus is geschikt voor professionals die in hun werk in aanraking komen kinderen met autisme die zoekend zijn naar hun genderidentiteit of die hier vragen over hebben, maar die hier nog weinig kennis van- of (werk)ervaring mee hebben. Deze e-learning biedt waardevolle inzichten en tools die in praktijk toegepast kunnen worden.

Opleidingsniveau

De e-learning is op hbo-niveau.

De e-learning duurt gemiddeld 2 uur. De kosten voor de e-learning zijn € 69,- (vrijgesteld van btw).

Unieke online leeromgeving

Voor de e-learning ‘Autisme en gender’ krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de e-learning toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Toetsing en certificering

De e-learning sluit je af met een zelftest. Als je de e-learning volledig hebt doorlopen en de toetsing met succes afrondt, ontvang je een certificaat van Jeugdprofessionals Nederland. Deze kun je bij het SKJ indienen voor 2.0 herregistratiepunten in de categorie formeel leren.

Accreditatie

Deze e-learning is geaccrediteerd met 2.0 herregistratiepunten in de categorie formeel leren. Na succesvolle afronding van de e-learning krijg je een certificaat die je bij SKJ kan indienen voor de herregistratiepunten.

 

 69,00

Wellicht vind je dit ook interessant

Webinar Jeugdwet Actueel: Lunch & Leer – Afwegingskader in verordening

De Jeugdwet is een dynamische wet. Nieuwe inzichten, rechterlijke uitspraken of politieke besluitvorming kunnen leiden tot aanpassingen in de Jeugdwet. Het is aan jou de taak om op de hoogte te zijn van de laatste wijzigingen. Deze sessie helpt jou jouw kennis op dit vlak altijd actueel te houden. In de sessie van 5 juli 2024 ging Wim Peters in op het afwegingskader in de verordening.

Webinar Autisme bij meisjes

Autisme bij meisjes wordt vaak nog steeds niet goed herkend. Het ziet er anders uit dan autisme bij jongens en de aandachtspunten voor begeleiding zijn ook vaak anders. Die verschillen en wat dat inhoudt voor de begeleiding zullen tijdens deze webinar worden besproken. Al met al brengt deze webinar jou de benodigde basiskennis over autisme bij meisjes.

Webinar Jeugdwet Actueel: Lunch & Leer – Het begrip ‘ouder’ in de jeugdwet

De Jeugdwet is een dynamische wet. Nieuwe inzichten, rechterlijke uitspraken of politieke besluitvorming kunnen leiden tot aanpassingen in de Jeugdwet. Het is aan jou de taak om op de hoogte te zijn van de laatste wijzigingen. Deze sessie helpt jou jouw kennis op dit vlak altijd actueel te houden. In de sessie van 2 februari 2024 ging Wim Peters in op wanneer iemand volgens de jeugdwet tot ouder gerekend wordt en wat dit betekent.