E-learning Vormen van Jeugdhulp

 69,00
3 uur
Jeugd- en gezinsprofessionals

Al langere tijd stijgt het jeugdhulpgebruik en de uitgaven hieraan in Nederland. Gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de jeugdzorg, geven aan (mede) als gevolg hiervan steeds meer te maken te hebben met financiële tekorten op de jeugdzorg. In de afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan met het doel inzicht te krijgen in de oorzaken van het toegenomen jeugdhulpgebruik en in hoe de jeugdhulpmiddelen worden ingezet. Gemeenten geven aan dat zij onvoldoende budget ontvangen voor de uitvoering van de jeugdhulp en tekorten ervaren. 

Er zijn verschillende vormen van jeugdhulp waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn. Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin. Jeugdhulp is er voor jongeren tot 18 jaar. De gemeente regelt de toegang tot de jeugdhulp. De gemeente regelt de toegang tot de jeugdhulp. In deze e-learning leer je welke vormen jeugdhulp er zijn en hoe deze zijn vormgegeven.

Er zijn verschillende vormen van jeugdhulp waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn. Bijvoorbeeld zorg en hulp bij opvoedingsproblemen, geestelijke gezondheidszorg, lichamelijke of verstandelijke beperking, individuele en groepsbegeleiding. De Jeugdwet heeft als doel dat gezinnen zoveel mogelijk zelf en met steun van hun netwerk problemen in de opvoed- en opgroeisituatie voorkomen en aanpakken en dat ouders en jeugdigen daarbij regie voeren over de hulp die zij nodig hebben. Toch kan het zo zijn dat de Jeugdconsulent tot het besluit moet komen om over te gaan tot andere vormen van jeugdhulp zoals gesloten jeugdzorg of pleegzorg. Tijdens de e-learning ‘Vormen van jeugdhulp’ leer je alles over de verschillende vormen van jeugdhulp.

Leerdoelen:

  • Je weet wat ambulante hulp is;
  • Je weet wat pleegzorg is en je kent de basisbeginselen van de omgangsregeling;
  • Je weet wat onder toezichtstelling en voogdij inhoudt;
  • Je weet wat JeugdzorgPlus is;
  • Je weet wanneer iemand naar een jeugdinstelling of jeugd-GGZ wordt verplaatst;
  • Je kent de verschillende soorten doelgroepen.

Deze e-learning is bedoeld voor zowel (beginnend) jeugdconsulenten als mensen die meer willen weten over de verschillende vormen van jeugdhulp.

Opleidingsniveau

De e-learning is op hbo-niveau.

Voor de e-learning ‘Vormen van jeugdhulp’ krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de e-learning toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Toetsing en certificering

De e-learning sluit je af met een zelftest. Als je de e-learning volledig hebt doorlopen en de toetsing met succes afrondt, ontvang je een certificaat van Jeugdprofessionals Nederland. Deze kun je bij het SKJ indienen voor 3.0 herregistratiepunten in de categorie formeel leren.

Accreditatie

Deze e-learning is geaccrediteerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) met 3.0 herregistratiepunten in de categorie formeel leren. Na succesvolle afronding van de e-learning krijg je een certificaat die je bij SKJ kan indienen voor de herregistratiepunten.

 69,00

Wellicht vind je dit ook interessant

Webinar Jeugdwet Actueel: Lunch & Leer – Het begrip ‘ouder’ in de jeugdwet

De Jeugdwet is een dynamische wet. Nieuwe inzichten, rechterlijke uitspraken of politieke besluitvorming kunnen leiden tot aanpassingen in de Jeugdwet. Het is aan jou de taak om op de hoogte te zijn van de laatste wijzigingen. Deze sessie helpt jou jouw kennis op dit vlak altijd actueel te houden. In de sessie van 2 februari 2024 ging Wim Peters in op wanneer iemand volgens de jeugdwet tot ouder gerekend wordt en wat dit betekent.

Hoogbegaafdheid

Tijdens deze training krijg je inzicht in de kenmerken van de verschillende soorten hoogbegaafdheid. Daarnaast leer je om op effectieve wijze te communiceren met hoogbegaafde cliënten en hun netwerk.

Webinar Contextueel werken met beeldtaal met (samengestelde) gezinnen

In deze webinar krijg je een zorgvuldige uitleg over het contextuele gedachtegoed en specifiek over de thema’s’ loyaliteit en de balans van geven en ontvangen. Met beeldtaal wordt de theorie verduidelijkt en toegepast op voorbeelden van echtscheiding en (samengestelde) gezinnen. Dankzij gebruik van gekleurde huisjes en poppetjes is de inhoud voor iedereen te begrijpen.