Het bespreekbaar maken van onveiligheid binnen gezinssystemen

Op aanvraag
 574,75

Binnen de Jeugdzorg herken je vast het gevoel wanneer je weet dat je de volgende dag een gesprek moet voeren met een vader die snel boos wordt, niet luistert en veel verkeerd interpreteert. Of die moeder waarmee het goed gaat, maar de sfeer verandert zodra haar nieuwe partner erbij is, waardoor de dynamiek en communicatie verstoord worden. Er zijn talloze voorbeelden van gesprekken die je hebt gehad of nog moet voeren, waarbij je een knoop in je maag kunt krijgen. Waarom deden we dit werk ook alweer?

Voor de kinderen. Voor hen en hun ouders, voor hun toekomst en die van hun kinderen. Het bespreekbaar maken van veiligheid is iets wat we niet uit de weg mogen gaan. Jeugdprofessionals maken het verschil. Het gesprek dat we moeten voeren gaat over veiligheid, het belang hiervan en de onveiligheid die we als professionals, docenten of familieleden signaleren.

We bespreken wat veiligheid is, hoe we veiligheid beoordelen en hoe we dit onderwerp met ouders en kinderen bespreekbaar maken. We kijken naar de blokkades die het moeilijk maken om onveiligheid aan te kaarten. Kortom, wie ben jij als jeugdzorgwerker in het bespreken van onveiligheid? Aan de hand van eigen casuïstiek oefenen we met moeilijke gesprekken, zodat je meer vertrouwen krijgt en je kwaliteiten en valkuilen leert kennen.

Deze training is bedoeld voor professionals die met kinderen en jongeren werken. Deze training wordt gegeven op hbo-niveau.

Incompany
Wil je deze training met meerdere collega’s volgen? Dat kan! Neem contact met ons op voor meer informatie via [email protected] of bel naar 085-4018365.

Kennispakket
Heb je naast deze training ook interesse in het bijwonen van een Bijscholingsdag of deelname aan een intervisie en/of supervisietraject? Kies dan voor een van onze kennispakketten, hiermee krijg je korting op de totaalprijs. Klik hier voor meer informatie over de kennispakketten, of neem contact met ons op.

Het lesprogramma bestaat uit de volgende onderwerpen:

Ochtend

  • Inleiding
  • Wat is veiligheid?
  • Onveiligheid als intergenerationele cirkel
  • Waarom is het bespreken van onveiligheid zo belangrijk?
  • Beoordelen van veiligheid (welke houding neem je aan)

Middag:

  • Bespreken van veiligheid en daarmee dus ook onveiligheid
  • Houding
  • Inbreng van casuïstiek
  • Het oefenen van de theorie

reflecteren

Na het afronden van haar hbo-opleiding Maatschappelijk Werk begon Marije als Pleegzorgwerker, gevolgd door een rol als Jeugdbeschermer. Deze functie vervulde ze met passie, maar ze stuitte op de grenzen van wat ze kon betekenen. Ondanks de uitdagingen heeft ze veel geleerd, vooral over het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen die kinderen en relaties betreffen. Ze leerde omgaan met verdriet, rouw en pijn in verschillende vormen en zag dat achter elk individu een verhaal schuilt.

In 2020 maakte Marije de stap naar het werken als Individueel en Systeembehandelaar bij een Praktijk, waar haar kracht in het behandelen van systemen snel werd opgemerkt. Haar werkwijze is gebaseerd op verbinding, respect, vertrouwen en toegankelijkheid. Ze gaat het contact open en zonder oordeel aan, confronteert waar nodig, en werkt trauma-sensitief. Ze heeft oog voor zowel verbale als non-verbale signalen, stelt gerichte vragen en voelt aan wanneer onderwerpen wel of niet bespreekbaar zijn. Humor en nuchterheid kenmerken haar aanpak. Momenteel werkt Marije als zelfstandige binnen de Specialistische Jeugdzorg als Ambulant Begeleider, waar ze haar passie en talenten inzet om gezinnen en systemen verder te helpen.

Als je klaar bent met deze training

  • Weet je wat veiligheid en daarmee onveiligheid is
  • Weet je waarom het belangrijk is om veiligheid te bespreken (doorbreken van de intergenerationele cirkel)
  • Heb je geoefend in welke houding je aan kan nemen in het beoordelen van veiligheid
  • Heb je geoefend met het bespreekbaar maken van onveiligheid; je weet welke stappen het gesprek kent en hebt geoefend in het aannemen van verschillende houdingen binnen het bespreekbaar maken van onveiligheid.
  • Voel je je meer vertrouwd in het bespreekbaar maken van onveiligheid.

De studiebelasting voor deze training is één lesdag van 6 uren. De lesdag start om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

  • Je investering voor deze training bedraagt € 574,75
  • De studiematerialen zijn bij de prijs inbegrepen
  • Koffie, thee en de lunch zijn bij de prijs inbegrepen
  • Na afronding van de training ontvang je een bewijs van deelname
  • Deze training is door het SKJ geaccrediteerd met 6 punten in de categorie formeel leren

 574,75

Incompany

Deze training incompany volgen? Neem contact met ons op of lees hier meer over de mogelijkheden.