Trauma’s, ziekte, langdurige werkeloosheid en talloze andere levensgebeurtenissen kunnen aanleiding zijn om een gezinsbalans (blijvend) te verstoren.
Een uitspraak van de multiproblem gezinnen kan zijn: ‘hoezo multiproblem, zo is ons leven. Als er één probleem is opgelost komt het volgende probleem er weer aan, wij overleven wel’. We zien in dit overleven ook het doorgeven van de problemen aan de volgende generatie, wat ook wel (inter-)generationele overdracht wordt genoemd. Kinderen leren immers van het voorbeeld van hun ouders, opa’s en oma’s. Niet wat ze horen, maar wat ze zien nemen zij het makkelijkst over. Hoe doorbreek je nou die gezinspatronen? In de training “Keren van de Gezinsgeschiedenis” kijken we vanuit de methodiek ‘progressiegericht werken’ naar deze problematiek. Progressiegericht werken, voorheen vaak oplossingsgericht werken genoemd, is een autonomie-ondersteunende verbeterbenadering waarin de gewenste progressie levendig wordt beschreven. Ook wordt juist ‘dat wat werkt’ in de specifieke context benut om stap voor stap progressie te boeken in de richting van de gewenste situatie. In deze training leer je hoe je door progressiegericht te werken gezinsleden kan ondersteunen om oude patronen te doorbreken.
In de training wordt uitgebreid aandacht besteed aan de (inter-) generationele overdacht van gezinsproblemen. Uitgangspunt is progressie gericht werken waarbij de nadruk ligt op toewerken naar een blijvende gewenste gezinssituatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de gezinshulpbronnen.
Deze training is bedoeld voor professionals die met kinderen en jongeren werken. Deze training wordt gegeven op WO-niveau.
Incompany
Wil je deze training met meerdere collega’s volgen? Dat kan! Neem contact met ons op voor meer informatie via [email protected] of bel naar 085-4018365.
Kennispakket
Heb je naast deze training ook interesse in het bijwonen van een Bijscholingsdag of deelname aan een intervisie en/of supervisietraject? Kies dan voor een van onze kennispakketten, hiermee krijg je korting op de totaal prijs. Klik hier voor meer informatie over de kennispakketten, of neem contact met ons op.
Het lesprogramma bestaat uit de volgende onderwerpen:
Inmiddels werkt Pieter Hoolsema ruim 30 jaar in de jeugdhulpverlening als orthopedagoog/gz-psycholoog. Zijn werkterreinen zijn de kinderpsychiatrie, gezinsbehandeling, justitiële hulpverlening bij LVB en gespecialiseerde Jeugdhulpverlening geweest. Nu werkt hij bij Veilig Thuis Drenthe. In zijn werkwijze en aanpak staat bij Pieter altijd het gezin en hun manier van doen centraal. Het oplossingsgericht werken (inmiddels progressiegericht genoemd), is hierbij een belangrijke onderlegger.
Leerdoelen:
De studiebelasting voor deze training is een lesdag en in totaal 6 uren. De lesdag start om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur.
€ 635,25