Hoe word ik jeugdconsulent?

Een jeugdconsulent wordt ingezet bij problemen waar jeugdigen en gezinnen bij betrokken zijn. Dit zijn vaak (ernstige) gezinsproblemen zoals (v)echtscheidingen, misbruik en mishandeling. Aan jou als jeugdconsulent de taak om de juiste hulp in te zetten waarmee je het gezin en de jongeren kunt verder helpen. Wil jij jeugdconsulent worden maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij vertellen je er hier graag meer over.

Waar werkt een jeugdconsulent?

Vanaf 2015 is in Nederland de Jeugdwet van kracht. Sindsdien zijn daardoor gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet. Gemeenten moeten daarom hulp en ondersteuning bieden aan gezinnen en kinderen. Als jeugdconsulent bied je jeugdzorg uit naam van een gemeente en handelt daarbij naar de Jeugdwet.

Hoe word ik Jeugdconsulent? Wij vertellen je er alles over!

Welke opleiding heb je nodig?

Wanneer je Jeugdconsulent wilt worden raden wij aan om een opleiding tot jeugdconsulent te volgen. Wel is het belangrijk dat je een relevante aansluitende hbo-opleiding hebt gevolgd. Je kunt denken aan opleidingen als:

  • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
  • Social Work
  • Sociaal Pedagogisch Hulpverlening
  • En overige opleidingen gespecialiseerd in jeugdzorg.

Start je bij een gemeente als jeugdconsulent of werk je daar als jeugdconsulent? Of werk je als casemanager of medewerker van sociale (wijk)teams waarbij je je bezighoudt met de uitvoering van de Jeugdwet? Dan biedt onze opleiding tot jeugdconsulent je de juiste handvatten. Je leert de basiskennis- en vaardigheden die nodig zijn om als jeugdconsulent aan de slag te gaan.

SKJ certificering voor jeugdconsulenten

Voor alle jeugdconsulenten die in Nederland werkzaam zijn is vastgesteld dat zij SKJ geregistreerd moeten zijn. Het SKJ staat voor Stichting Kwaliteitsregister Jeugd en is het beroepsregister voor professionals in de jeugdsector. Deze stichting ziet toe op de kwaliteit, toetsing en scholing van deze jeugdconsulenten. Zonder SKJ-registratie is het lastig om als jeugdconsulent aan te slag te gaan. Heb je wel de werkervaring maar niet de juiste diploma’s? Dan kan je altijd ons EVC-traject doorlopen waarmee je alsnog jouw SKJ-registratie kunt aanvragen.