Hoe word je gedragswetenschapper?

Er bestaat geen specifieke opleiding tot gedragswetenschapper. Om als gedragswetenschapper aan de slag te gaan is het belangrijk dat je een wetenschappelijk opleiding hebt afgerond. Enkele voorbeelden van opleidingen die hier goed bij aansluiten zijn:

  • Pedagogische Wetenschappen
  • Psychologie

Vervolgens is het belangrijk dat je ook een master Pedagogische Wetenschappen of een specialisatie binnen de psychologie hebt behaald. Daarna heb je de papieren om aan de slag te kunnen gaan als gedragswetenschapper. Wil je aan de slag als gedragswetenschapper binnen de Jeugdzorg of binnen het Sociaal Domein? Dan vereist dit wel een aanvullende opleiding.

Wat doet een gedragswetenschapper

Als gedragswetenschapper observeer en onderzoek je het gedrag van mensen met gedragsproblematiek. Daarbij geef je vanuit jouw expertise advies ten aanzien van de gedragsproblematiek van de cliënt aan andere betrokken hulpverleners. Met als doel om de cliënt een zo goed mogelijke hulpverlening te kunnen bieden. Je kunt dan werken met kinderen, jongeren, mensen met beperkingen, psychiatrisch patiënten of gevangenen. Zij wonen of verblijven over het algemeen in een instelling of komen er voor dagbehandeling.

Ga je aan de slag als gedragswetenschapper binnen het Sociaal Domein ? Dan coach en adviseer je integraal de verschillende disciplines die werken binnen het gemeentelijk Sociaal Domein vanuit het oogpunt van veiligheid in risicogezinnen.

Waar werkt een gedragswetenschapper Sociaal Domein?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de jeugd. Als gedragswetenschapper Sociaal Domein zal je dan ook aan de slag gaan bij een gemeente.

Eisen om de opleiding te volgen

Zie jij jezelf al werken als gedragswetenschapper Sociaal Domein en zou jij de opleiding willen volgen? Dan is het belangrijk dat je voldoet aan de volgende eisen:

  • Een WO-opleiding binnen de sociale wetenschappen is vereist.
  • Een SKJ/NVO registratie is een pré.

Meer weten over de opleiding gedragswetenschapper Sociaal Domein?

We vertellen je er alles over op de opleidingspagina.