E-learning Autisme bij meisjes

Online
 69,00
SKJ

Autisme bij meisjes wordt vaak nog steeds niet goed herkend. Het kenmerkt zich op een andere manier dan autisme bij jongens en de aandachtspunten voor begeleiding zijn ook vaak anders. Autisme is bij meisjes vaak niet goed te zien aan de buitenkant, er zijn veel meer subtielere uitingsvormen. Die verschillen en wat dat inhoudt voor de begeleiding zullen wij tijdens deze online training behandelen. De professional leert wat deze uitingsvormen zijn, zoals camouflage, en welke impact dit heeft op het dagelijks leven van meisjes met ASS en de identiteitsontwikkeling. Hierdoor kan er een werkbare samenwerkingsrelatie opgebouwd worden.

Jarenlang is er gedacht dat meisjes geen autisme konden hebben. In 1975 werd zelfs gedacht dat autisme alleen bij jongetjes voorkwam, niet bij volwassen mannen. Inmiddels is er meer kennis over autisme, zijn de jongetjes van toen ouder geworden en zag men nog steeds het autisme bij hen. De afgelopen 15 jaar is autisme bij meisjes ook steeds bekender geworden door onder andere onderzoek van Annelies Spek, Hilde Geurts en Els Blijd- Hoogewys.

Nu nog steeds wordt autisme bij meisjes minder goed herkend. Dat komt omdat bij de meeste meisjes het autisme er subtieler uitziet. Ook de aandachtspunten voor de begeleiding liggen vaak anders dan bij jongens. De verschillen tussen autisme bij jongens en meisjes en wat dat inhoudt voor de begeleiding zullen tijdens deze e-learning aan bod komen.

Onderwerpen:

  • Diagnose
  • Verschil tussen jongens en meisjes met autisme
  • Camouflage
  • Balans
  • Puberteit

Leerdoelen:

  • Je weet welke kenmerken er zijn bij meisjes met ASS.
  • Je kent de aandachtspunten in de begeleiding, zoals: emotieregulatie, balans en puberteit.
  • Je weet wat camouflage bij ASS is en hoe je dit kunt herkennen.
  • Je kan een inschatting maken welke begeleiding passend is bij meisjes met ASS.
  • Je weet welke houding je als professional het best kunt aannemen.

Deze cursus is geschikt voor professionals die in hun werk in aanraking komen met mensen met meisjes met autisme, maar die hier nog weinig kennis van- of (werk)ervaring mee hebben. Deze e-learning biedt waardevolle inzichten en tools die in praktijk toegepast kunnen worden.

Opleidingsniveau

De e-learning is op hbo-niveau.

De e-learning duurt gemiddeld 2 uur. De kosten voor de e-learning zijn € 69,- (vrijgesteld van btw).

Unieke online leeromgeving

Voor de e-learning ‘Autisme bij meisjes’ krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de e-learning toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Toetsing en certificering

De e-learning sluit je af met een zelftest. Als je de e-learning volledig hebt doorlopen en de toetsing met succes afrondt, ontvang je een certificaat van Jeugdprofessionals Nederland. Deze kun je bij het SKJ indienen voor 2.0 herregistratiepunten in de categorie formeel leren.

Accreditatie

Deze e-learning is geaccrediteerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) met 2.0 herregistratiepunten in de categorie formeel leren. Na succesvolle afronding van de e-learning krijg je een certificaat die je bij SKJ kan indienen voor de herregistratiepunten.

 69,00

Hulp of advies nodig?

Heb je vragen over deze online (bij)scholing? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Wellicht vind je dit ook interessant

Webinar Jeugdwet Actueel: Lunch & Leer – Algemene Voorziening Jeugdwet

De Jeugdwet is een dynamische wet. Nieuwe inzichten, rechterlijke uitspraken of politieke besluitvorming kunnen leiden tot aanpassingen in de Jeugdwet. Het is aan jou de taak om op de hoogte te zijn van de laatste wijzigingen. Deze sessie helpt jou jouw kennis op dit vlak altijd actueel te houden. In de sessie van 3 mei 2024 ging Wim Peters in op een uitspraak over een bezwaar tegen een besluit van de gemeente over het uitvoeren van de jeugdwet via een algemene voorzieining.

Online Basistraining werken met het Vlaggensysteem

Wanneer gaat gezond seksueel experimenteergedrag over in licht of zelfs zwaar grensoverschrijdend gedrag? Hoe reageer je op seksueel gedrag van kinderen en jongeren? En hoe leer je ze wat wel en niet oké seksueel gedrag is? Het Vlaggensysteem is een succesvolle methodiek om seksueel gedrag van kinderen en jongeren te duiden en er adequaat op te reageren. De methodiek is ontwikkeld door het Belgische Sensoa in samenwerking met Movisie. In het Vlaggensysteem wordt seksueel gedrag van kinderen en jongeren gekoppeld aan zes criteria (wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, ontwikkeling, context en zelfrespect) en vier gekleurde vlaggen (van groen, gezond gedrag, tot zwart, zwaar grensoverschrijdend gedrag). Tijdens de training wordt kennis over de seksuele ontwikkeling gedeeld en besteden we aandacht aan waarden en normen rond het thema seksualiteit. We gaan aan de hand van casuïstiek oefenen om de criteria uit het Vlaggensysteem toe te passen, zodat je na de training de methodiek kan gebruiken in je eigen werk of opvoeding.

E-learning Motiverende Gespreksvoering

Ontdek tijdens deze e-learning hoe je weerstand effectief kunt transformeren naar groei en verandering door middel van motiverende gespreksvoering (MGV). Deze e-learning biedt je als jeugdprofessional inzicht in de mechanismen van gedragsverandering en voorziet je van praktische tools om weerstand te overwinnen en groei en verandering te bevorderen. Je leert hoe je motivatie en gedragsverandering kunt stimuleren.