Waar houdt een pedagoog zich mee bezig?

Een pedagoog houdt zich bezig met de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Daarbij kijkt hij naar de verschillende ontwikkelingen van het kind. Zo onderzoekt de pedagoog hoe kinderen zich geestelijk, lichamelijk en sociaal ontwikkelen en geeft hen begeleiding daarin. Ook geeft de pedagoog begeleiding en advies over opvoedkundige zaken aan de ouders.

Werkzaamheden van een pedagoog

Een pedagoog werkt met kinderen in de leeftijdscategorie van 0 t/m 21 jaar. Een van de belangrijkste onderdelen van het werk van een pedagoog is dat er net zoveel met de ouders als met het kind gewerkt wordt. Als pedagoog moet je sterk in je schoenen staan, aangezien niet altijd alle ouders zullen beseffen dat ze hulp nodig hebben. Een pedagoog kan daarin ondersteunend zijn voor het gezin en advies geven over opvoedkundige kwesties of therapeutische behandelingen. Het is belangrijk dat je als pedagoog goed luistert naar zowel het kind als de ouders en om te proberen hun zoveel mogelijk te stimuleren.

Onder de werkzaamheden van een pedagoog vallen onder andere:

  • Het onderzoeken van de ontwikkeling en het gedrag van kinderen
  • Heeft een adviserende en begeleidende rol naar ouders en begeleiders
  • Het opstellen van behandelplannen en de uitvoering hiervan
  • Het geven van cursussen en voorlichtingen over opvoedings- en leerproblemen
  • Overleggen met collega’s, leerkrachten, ouders en artsen

Verschillende soorten pedagogen

Overal waar hulp nodig is om kinderen veilig te kunnen laten opgroeien, zijn pedagogen aan het werk. Vaak zijn pedagogen werkzaam op scholen, maar het is ook mogelijk dat pedagogen werken in wijkteams, jeugd (gehandicapten) zorg of jeugdinrichtingen. Omdat ze werkzaam zijn in veel diverse functies noemen ze zichzelf zelden ‘pedagoog’.

De specifieke functie die de pedagoog uitvoert herken je vaak aan de beroepsnaam. Zo heb je bijvoorbeeld gezins- en thuisbegeleiders, orthopedagogen, schoolpedagogen, stempedagogen, pedagogische medewerkers, danspedagogen, woonbegeleiders jeugd en ga zo maar door.

Opleidingen en trainingen voor pedagogen

Bij Jeugdprofessionals Nederland bieden wij diverse opleidingen en trainingen aan. Omdat de Jeugdzorg complex kan zijn is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen binnen je vakgebied. Daarom bieden wij trainingen aan met een divers aanbod aan onderwerpen. De trainingen zijn SKJ-geaccrediteerd in de categorie formeel leren en worden gegeven door bevlogen docenten met veel aandacht voor jouw persoonlijke situatie. Als pedagoog kun je onder andere de volgende trainingen bij ons volgen:

Meer weten over onze trainingen?

Je vindt meer informatie over onze trainingen en ons complete aanbod op onze trainingspagina.