E-learning Motiverende Gespreksvoering

Online
 69,00
SKJ

Waarom de e-learning Motiverende Gespreksvoering?

Ervaar jij in je werk strubbelingen en of weerstand rondom het thema middelengebruik en addictie en wil je ervaren hoe het is om motiverend in gesprek te gaan met jongeren over dit onderwerp? Deze e-learning is ontwikkeld om jou te voorzien van communicatie- en gesprekstechnieken om motivatie bij jongeren aan te wakkeren en ze aan te zetten tot gedragsverandering. Of je nu aan het begin van je carrière staat of een doorgewinterde professional bent, deze e-learning biedt waardevolle inzichten en tools die jouw vermogen voor verandertaal zullen versterken. Hier heb je geen voorkennis voor nodig.

Tijdens deze inspirerende e-learning ontdek hoe je weerstand kunt omzetten richting groei en verandering via motiverende gespreksvoering (MGV). Deze training geeft je als jeugdprofessional inzicht in hoe gedragsverandering werkt en leer je tools om weerstand om te buigen naar groei en verandering bij je jeugdige cliënten.

Het lesprogramma bestaat uit de volgende onderwerpen:

  • Samenwerking met jeugdigen en gezinnen: Ontdek hoe je als professional samen met jeugdigen en gezinnen het gebruik van middelen kunt onderzoeken of andere onderwerpen die weerstand creëren, binnen de context van het gezinssysteem. Leer de technieken van motiverende gespreksvoering toepassen, rekening houdend met de verschillende fasen van gedragsverandering en de dynamiek binnen gezinnen.
  • Toepassen van basisprincipes: Ontwikkel effectieve vraagtechnieken, begrijp welke stappen je kunt nemen in het behandelproces.
  • Afstemming op de Fasen van Gedragsverandering: Ontdek hoe je jouw benadering kunt aanpassen aan de verschillende fasen van gedragsverandering volgens Prochaska en DiClemente. Zo bied je de juiste ondersteuning aan je cliënt.
  • De essentie van Motiverende Gespreksvoering. Ontdek de drie kernelementen van Motiverende Gespreksvoering – de processen, de spirit en de gesprekstechnieken. Begrijp hoe deze de sleutel vormen tot effectieve communicatie en gedragsverandering.
  • Werkwijze vanuit de Spirit: Leer waarom het werken vanuit de geest van Motiverende Gespreksvoering cruciaal is en hoe dit van invloed is op je eigen houding richting de cliënt en het verdelen van verantwoordelijkheden.
  • Processen in gesprekken: Herken en benut de verschillende processen (verbinden, focussen, oproepen en plannen) in je gesprekken met cliënten.
  • Herkenning van taal en strategieën: Ontwikkel vaardigheden om taal van de cliënt te identificeren – behoudend, veranderingsgericht of actiegericht – en ontdek hoe je effectieve strategieën toepast die de motivatie voor gedragsverandering stimuleren.

Deze cursus is geschikt voor professionals die in hun werk in kinderen en jongeren willen motiveren naar gedragsverandering, maar die hier nog weinig kennis van- of (werk)ervaring mee hebben. Deze e-learning biedt waardevolle inzichten en tools die in praktijk toegepast kunnen worden.

Opleidingsniveau

De e-learning is op hbo-niveau.

Leerdoelen:

  • Je weet contact te maken met de jeugdige
  • Je kent de basisprincipes van motiverende gespreksvoering
  • Je kent het belang van jouw houding als professional in het faciliteren van gedragsverandering
  • Je hebt kennis over het proces van gedragsverandering
  • Weet je de juiste taal te gebruiken en vragen te stellen

De e-learning duurt gemiddeld 2 uur. De kosten voor de e-learning zijn € 69,- (vrijgesteld van btw).

Unieke online leeromgeving

Voor de e-learning ‘Motiverende Gespreksvoering’ krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de e-learning toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Toetsing en certificering

De e-learning sluit je af met een zelftest. Als je de e-learning volledig hebt doorlopen en de toetsing met succes afrondt, ontvang je een certificaat van Jeugdprofessionals Nederland. Deze kun je bij het SKJ indienen voor 2.0 herregistratiepunten in de categorie formeel leren.

Accreditatie

Deze e-learning is geaccrediteerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) met 2.0 herregistratiepunten in de categorie formeel leren. Na succesvolle afronding van de e-learning krijg je een certificaat die je bij SKJ kan indienen voor de herregistratiepunten.

 69,00

Wellicht vind je dit ook interessant

Kennisabonnement online leerplatform

Het online leerplatform biedt professionals die met kinderen en jongeren werken toegang tot actuele e-learnings en webinars, variërend van persoonlijke ontwikkeling tot vakinhoudelijke modules. Ontwikkeld door vakspecialisten, helpt het platform je kennis en vaardigheden te versterken.

Samenwerking gezinshuis en jeugdbescherming

Als gezinshuisouder heb je regelmatig te maken met een jeugdbeschermer, wanneer de jeugdige gedwongen of ongedwongen geplaatst is en onder toezicht of voogdij staat van een Gecertificeerde Instelling. Beide spelen jullie allebei een belangrijke rol in de zorg voor en het toezicht op de jeugdige. Omdat jullie dit beiden vanuit een andere rol doen ontstaat er soms onbegrip en/of frictie. Hoe ga je hiermee om? En hoe kom je samen tot een resultaat dat het beste is voor de jeugdige? Ook als er geen frictie is, is het belangrijk aandacht te hebben voor een goede samenwerking. Dit alles wordt behandeld in deze training.

Trauma bij kinderen: samen herstellen na geweld

De training ‘Veerkracht bij kinderen: samen herstellen na geweld’ geeft uitleg over de methodiek ‘Veerkracht’ die wordt gebruikt binnen de vrouwenopvangcentra, om kinderen te begeleiden in het navigeren van onveilige situaties die zij hebben meegemaakt, of zelfs nog steeds meemaken. Er zijn veel discussies over de juiste aanpak van trauma: vooral wanneer therapie/coaching moet worden ingezet en hoe belastend of helpend dat mogelijk zou zijn. De visie vanuit Veerkracht stelt stevig: kinderen zijn dusdanig veerkrachtig dat zij in staat zijn om te herstellen van trauma(tische gebeurtenissen), ook als er veel is gebeurd.