STAP-budget

Durf jij de STAP te nemen? Sinds 1 maart 2022 kan iedereen het STAP-budget van €1.000,- aanvragen. Het STAP-budget staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met dit budget kunnen zowel werkzoekenden als werkenden een opleiding of training naar keuze volgen bij een erkende STAP-opleider om zo hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Wil jij het STAP-budget aanvragen om je verder te ontwikkelen binnen de jeugdzorg? Dan hebben wij goed nieuws. Jeugdprofessionals Nederland is namelijk een erkend STAP-opleider. Dat betekent dat je het STAP-budget van €1.000,- voor al onze opleidingen en trainingen kunt aanvragen (met uitzondering van het EVC-traject en reflectietrajecten).

Voorwaarden van het STAP-budget

Zowel werkzoekenden als werkenden kunnen het STAP-budget aanvragen. Om het budget te krijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent achttien jaar of ouder en hebt de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt;
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk;
  • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget aangevraagd;
  • Je ontvangt op het moment van aanvragen geen andere financiering voor onderwijs zoals studiefinanciering, lerarenbeurs etc.; 
  • Je start minimaal vier weken na het indienen van je aanvraag met je opleiding en maximaal drie maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn. 

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

STAP 1: Je schrijft je in voor een opleiding of training naar keuze over die over minimaal 4 weken begint. Het duurt namelijk ongeveer 4 weken voordat je aanvraag is goedgekeurd.

STAP 2: Van de opleider ontvang je een STAP-aanmeldbewijs. Met dit bewijs meld jij je aan bij het UWV STAP-portaal. Je ontvangt het STAP-budget als je binnen het tijdvak bent aangemeld, als er nog budget over is en als je aan de bovengenoemde voorwaarden voldoet.

STAP 3: Binnen een aantal weken ontvang je het STAP-bewijs van het UWV. Zij maken het STAP-budget rechtstreeks over aan de opleider.

AanvraagperiodeStartdata opleiding
17 maart t/m 30 april 2023Tussen 28 maart en 30 juli 2023
1 mei t/m 2 juli 2023Tussen 29 mei en 30 september 2023
3 juli t/m 3 september 2023Tussen 31 juli en 30 november 2023
4 september t/m 31 oktober 2023Tussen 2 oktober en 31 januari 2024
1 november t/m 31 december 2023Tussen 29 november en 31 maart 2024

Veel gestelde vragen

Zowel werkzoekenden als werkenden komen in aanmerking wanneer zij aan de volgende voorwaarden voldoen:

– Je bent achttien jaar of ouder en hebt de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt;
– Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk;
– Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget ontvangen;
– Je ontvangt op het moment van aanvragen geen andere financiering voor onderwijs zoals studiefinanciering, lerarenbeurs etc.;
– Je start minimaal vier weken na het indienen van je aanvraag je opleiding en maximaal drie maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn.

Je kunt het STAP-budget aanvragen via het STAP-portaal van het UWV. Daar kun je tevens kijken of je in aanmerking komt en hoeveel budget er nog over is.

Al onze opleidingen en trainingen komen in aanmerking voor het STAP-budget. Je kunt het STAP-budget helaas niet inzetten voor het EVC-traject of een reflectie-traject.

Nee, je kunt het STAP-budget helaas niet met terugwerkende kracht inzetten voor een opleiding waar je al mee gestart bent.

Meer weten?

Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Onze adviseurs helpen je graag! Neem contact met ons op via: 085- 401 83 65 of stuur een e-mail.

Opleidingen SKJ-accrediteerd medewerker uit de Jeugdzorg. Wij helpen je doorontwikkelen als Jeugdzorgwerker.