20 januari 2022

STAP-budget: € 1000,- subsidie voor opleidingen en trainingen

Vanaf 1 maart 2022 maakt de overheid het mogelijk voor werkenden of werkzoekenden om gebruik te maken van het STAP-budget. Deze subsidie kan je gebruiken voor het volgen van een opleiding of training. Goed nieuws als je het belangrijk vindt om jezelf verder te ontwikkelen en goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Of in jouw geval binnen het Jeugddomein. Maar hoe werkt het precies? 

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Zoals we eerder al aangaven wil de overheid met behulp van deze subsidie ervoor zorgen dat zowel werkenden als werkzoekenden zich kunnen blijven ontwikkelen in hun loopbaan. Jaarlijks kun je per persoon een subsidie aanvragen tot maximaal 1000,- euro. Voor jou wordt het dus voordeliger om jezelf te blijven ontwikkelen in je werk als professional uit het Jeugddomein. Maar wist je dat je de subsidie ook kunt gebruiken voor een eventuele omscholing?

STAP-budget en Jeugdprofessionals Nederland

Het STAP-budget kan je gebruiken voor onze opleidingen en trainingen. Het maak daarbij niet uit of je kiest voor een langdurige opleiding of een eendaagse training.

Wie kan er gebruikmaken van het STAP-budget?

Iedereen die werkende of werkzoekende is kan gebruik maken van deze subsidie. Daarbij maakt het niet uit of je kiest voor bijscholing of omscholing. Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je bent minimaal 18 jaar oud en/of hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt; 
  • Je bent EU-burger of je bent partner van een EU-burger; 
  • In de periode van 2 jaar en drie maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag ben je voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen. 

Aanvragen van het STAP-budget

Goed om te weten is dat de overheid jaarlijks 218 miljoen euro beschikbaar stelt voor het STAP-budget. Naar schatting kunnen daarmee zo’n 300.000 mensen gebruikmaken van deze subsidie. Maar zoals aangegeven is dit een schatting en hangt dit af van de hoogte van de opleidingskosten per aangevraagde opleiding of training. In 2022 zijn er vijf tijdvakken waarbinnen het STAP-budget kan worden aangevraagd. Het totale budget van 218 miljoen euro wordt verdeeld over de volgende vijf aanvraagtijdvakken:

  • Tijdvak 1: maart – april 
  • Tijdvak 2: mei – juni 
  • Tijdvak 3: juli – augustus 
  • Tijdvak 4: september – oktober 
  • Tijdvak 5: november – december 

Heb je een aanvraag ingediend en is er binnen dat tijdvak geen budget meer? Dan kan je het STAP-budget in het daaropvolgende tijdvak aanvragen. Wacht dus niet te lang met het indienen van je subsidieaanvraag wanneer je een van onze opleidingen of trainingen wil volgen! De aanvraag dien je in via het UWV

 

Wil jij je doorontwikkelen in je werk als jeugd- en gezinsprofessional? Of is omscholing naar het Jeugddomein jouw droom? Vraag dan gratis onze brochure aan met ons complete scholingsaanbod. 

 

Heb je vragen over onze opleidingen of trainingen? Onze adviseurs helpen je graag met een persoonlijk advies. Je kunt hen van maandag t/m vrijdag bereiken via 085 – 401 83 65 of stuur jouw vraag via ons contactformulier.